Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief nummer 58, maart 2015
Internationale Vrouwendag doorbreekt het onterechte idee dat het in Nederland zo goed geregeld is. De glazen plafond-index van The Economist en het nieuwe OESO-rapport verderop in deze nieuwsbrief drukken ons met de neus op de feiten: juridisch gelijk, maar nu de praktijk. We geloven er heilig in: het gaat echt wel goed komen met die meiden. Kijk maar naar de razend enthousiaste reacties van de jonge meisjes op ons DigiVita Code Event. Tijdens Girlsday op 23 april 2015 zal u opnieuw zien hoe enthousiast ze zijn. Gelukkig is er veel aandacht voor meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT. Zo gaf de White House Science Fair die president Obama deze week organiseerde speciale aandacht aan meisjes en vrouwen die uitblinken in bèta, techniek en ICT. Is het inmiddels traditie dat bondskanselier Merkel Girlsday in Duitsland opent en zijn we vereerd dat minister Bussemaker dit jaar het startsein geeft voor Girlsday in Nederland. Hierbij daag ik ook Mark Rutte uit om naar goed voorbeeld van het Witte Huis een Science Fair op het Binnenhof te organiseren en meisjes uit te nodigen die toekomstige generaties inspireren met hun uitvindingen!
Cocky Booij, directeur VHTO
 
Onderwijs
Minister Bussemaker geeft startsein Girlsday 2015
Wat gaat uw bedrijf doen op Girlsday?
Leren programmeren met Talentenkijker en Scratch
Scratch conferentie Amsterdam
 
Meisjes, vrouwen en ICT conferentie in beeld
Mentoring Circles ICT
Ontdek vrouwelijke kant Damen
Foto uit: www.ditdoeik.nl 
Arbeidsmarkt
Save the Date: Top meets Talent
Nederland scoort nog steeds laag met het aantal vrouwen in de top. Zijn ze werkelijk zo ‘moeilijk’ te vinden? Natuurlijk niet! Op 23 september 2015 organiseren KIVI NVI en Talent naar de Top in samenwerking met VHTO een event waarbij talent in overvloed aanwezig zal zijn. Vrouwelijk technisch talent met (management)ervaring is van harte uitgenodigd om direct in contact te treden met executive search bureaus en/of interessante bedrijven. Een uitgelezen gelegenheid om het bedrijfsleven recht in de ogen te kijken, want er zijn volop vrouwelijke ingenieurs met talent en ambitie. Alvast een tipje van de sluier: keynote speaker Gerdi Verbeet zal haar visie op vrouwen in topfuncties geven. Reserveer 23 september vast in uw agenda. Meer informatie wordt binnenkort bekendgemaakt.
 
Themadag Genderbewust lesgeven Radboud Docenten Academie
Wat kan een docent in de dagelijkse praktijk doen om meisjes én jongens te enthousiasmeren voor de bètavakken? Op donderdag 16 april 2015 organiseert de Radboud Universiteit Nijmegen een themadag 'Genderbewust lesgeven' voor bèta-docenten en decanen in het voortgezet onderwijs. VHTO zal tijdens deze studiebijeenkomst onder meer ingaan op keuzegedrag bij meisjes en genderbewust lesgeven. Meer informatie
Onderzoek & Publicaties
OESO-rapport: meisje nog steeds weinig zelfvertrouwen W&T
Ondanks hun goede academische prestaties hebben meisjes nog steeds weinig vertrouwen in hun mogelijkheden wanneer het gaat om de keuze voor een bètawetenschappelijke of technische studie. Een nieuw rapport van OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dat in maart uitkwam, gaat in op de (nog overgebleven) knelpunten die het verkleinen van de genderkloof in loopbaankeuzes richting bèta en techniek en academische mogelijkheden nog in de weg staan. Lees meer
 
VHTO-aanbod voor vo-scholen
Internationaal
Enquête onder mbo-docenten
 
Foto uit: www.ditdoeik.nl
Verder in het nieuws
Themanummers Bionieuws en FNV Vrouw
Raar, maar waar!
Wizard of Code naar FIRST LEGO League
Girl For Science in de Volkskrant
 
Danny Hollestelle zakenvrouw van het jaar 2015
Nelissen ingenieursbureau winnaar Vernufteling 2015
Documentaire 'Big Dream'
 
Agenda
Training Genderbewust lesgeven in primair onderwijs ism NEMO
Doorlopend, Amsterdam
Meer informatie

Spring Symposium LNVH
10 april 2015, Utrecht
Meer informatie

Conferentie Female Faculty Network Twente
13 april, Universiteit Twente
Meer informatie

Themadag Genderbewust lesgeven
16 april 2015, Nijmegen
Meer informatie

Girlsday 2015
23 april 2015, heel Nederland
Aanmelden

NIOC congres ‘Creativiteit & ICT'
23 en 24 april 2015, Enschede
Meer informatie

Society of Women Engineers Europe Conference
7 en 8 mei 2015, Amsterdam
Meer informatie

SEFI conferentie 2015
29 juni t/m 2 juli 2015, Orléans, Frankrijk
Meer informatie

Verder organiseert VHTO vrijwel dagelijks gastlessen en voorlichtingsactiviteiten in het primair en voortgezet onderwijs. Via onze social media houden we u op de hoogte.
Volg VHTO
Facebook Twitter LinkedIn
VHTO
Landelijk expertisebureau
meisjes/vrouwen en bèta/techniek
T 020 888 4220
E vhto@vhto.nl
W www.vhto.nl

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich uitschrijven.