Een programmeur in de klas

Na een studie Technische Wiskunde is Anette nu al jaren met veel plezier werkzaam als software engineer voor een automatiseringsbedrijf in de logistiek. Sinds 2007 is Anette ingeschreven als rolmodel in Spiegelbeeld en deelt ze haar enthousiasme met de nieuwe generatie. Ze vindt het belangrijk om op deze manier vooroordelen over vrouwen en techniek weg te nemen en leerlingen te laten zien hoe leuk het is om te werken in de techniek.

Beeldenbrekers

Eind 2019 kreeg Anette weer de kans om haar enthousiasme over techniek te delen met basisschoolleerlingen, tijdens Beeldenbrekers. Anette werd als ‘programmeur’ welkom geheten in verschillende klassen op de basisschool van haar zoon. Voorafgaand aan haar gastles werden de leerlingen gevraagd een tekening te maken van een programmeur. Het was duidelijk dat ieder kind een verschillend beeld had van hoe een programmeur er uit ziet. Voor sommige kinderen was het dan ook wel een verrassing om Anette het lokaal te zien betreden!

Indruk maken

Anette maakte meteen indruk op de leerlingen, doordat ze een aantal handscanners had meegenomen die haar bedrijf levert aan klanten voor de automatisering van magazijnen. Na een korte introductie mochten de leerlingen zelf aan de slag met een leuke opdracht. Door het scannen van barcodes konden leerlingen woorden achterhalen, waarmee ze later een zin konden vormen. In de lagere klassen versimpelde Anette de opdracht een beetje, door de opdracht klassikaal te doen. Anette’s lessen waren een groot succes. Zij vertelt: “Ik kreeg nog wekenlang spontane knuffels van de klasgenoten van mijn zoon!”.

Succesverhaal

Wat maakte Anette’s lessen nou zo succesvol? Volgens de leerkrachten was het heel goed dat Anette de les interactief maakte door materialen mee te nemen waar de kinderen ook zelf iets mee mochten doen. Zo konden leerlingen hun aandacht bewaren en ervoeren ze hoe leuk techniek kan zijn. Anette denkt zelf dat het belangrijk is om je presentatie goed voor te bereiden, bijvoorbeeld met behulp van de gastinstructie die VHTO beschikbaar stelt. Een korte en bondige introductie zorgt ervoor dat er ruimte is voor het beantwoorden van vragen en het bekijken van meegenomen materialen.

Tips

Aan andere rolmodellen die een gastles gaan geven wil Anette de volgende tips meegeven:

  • Sta stil bij het niveau van de leerlingen: Kinderen uit de kleuterklas zijn volgens haar snel onder de indruk, maar ook makkelijker afgeleid. Het is dan slim om een kort en bondig verhaal te houden en vooral ruimte te maken voor het beantwoorden van vragen en het bekijken van materialen. Leerlingen uit de bovenbouw kunnen het wel aan om iets langer te luisteren en hen mag je ook best een beetje uitdagen met een moeilijke vraag of opdracht.
  • Leg geen nadruk op het ‘vrouw zijn’ in een technisch beroep: Het doel is om kinderen te laten zien dat het normaal is om als vrouw in de techniek te werken, dus focus je als gast vooral op jouw enthousiasme voor de techniek!

Wie weet inspireer jij zo wel een nieuw toekomstig rolmodel! 

Wil jij je ook inzetten voor een van de activiteiten als rolmodel? Meld je dan aan in Spiegelbeeld.