Over DeepDivers.ai

DeepDivers.ai is een nieuw programma voor Girls & Artificial Intelligence. Het programma bestaat uit twee onderdelen, een serie workshops over AI voor basisschoolmeisjes en mentoring circles voor vrouwelijke studenten AI en vrouwelijke professionals en onderzoekers die werkzaam zijn op dit terrein.

Op 8 maart 2019 vond de feestelijke lancering van DeepDivers.ai plaats op het Science Park Amsterdam. Dit gebeurde aan het slot van de eerste workshop voor meisjes van 11 en 12 jaar in aanwezigheid van hun ouders en andere belangstellenden. VHTO heeft deze workshop ontwikkeld in samenwerking met masterstudentes AI. Ook vrouwelijke professionals van zowel grotere bedrijven als van nieuwe Startups en onderzoekers in dit relatief nieuwe vakgebied hebben presentaties gegeven aan de meisjes over verschillende aspecten en toepassingen van AI. Zo hebben de meisjes kennis gemaakt met Deep Learning, Speech Recognition, Face Analysis Software en AI binnen de gezondheidszorg en konden ze zelf beelden en teksten classificeren. Ook over de ethische aspecten van het gebruik van AI en de vooroordelen (bias) die kunnen ontstaan binnen datasets hebben de meisjes leren nadenken.

DeepDivers.ai is een initiatief van VHTO Landelijk Expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en wordt mogelijk gemaakt door Qualcomm AI Research. Peter Rauber, Managing Director Technology Qualcomm Nederland, en Tijmen Blankevoort, AI Engineer Qualcomm, benadrukten tijdens de lancering het belang van het benutten van vrouwelijk talent binnen AI: ‘We are very honored to be collaborating with VHTO as a continuation of our efforts around the world to encourage the young generation towards STEM education. Equal representation in the machine learning field brings with it better utilizing of talent as well as increased creativity and quality of team problem-solving. Being mentored by a successful professional that you resonate with and that you see yourself in helps build confidence. You think “If this person can make it in the field, then I can make it as well.’

Cocky Booij, directeur van VHTO, is blij met deze mogelijkheid om meer meisjes te interesseren voor de nieuwste technologische ontwikkelingen en om vrouwelijke studenten AI de kans te bieden zich goed te oriënteren op de loopbaanmogelijkheden na het afronden van hun studie.

Bekijk hier de foto's die gemaakt zijn tijdens de lancering van DeepDivers.ai.