Workshops voor meisjes

Computers worden steeds slimmer doordat we ze leren om te leren zoals mensen dat doen. Dankzij Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence) kunnen auto’s straks zelf rijden, helpen computers artsen om de beste behandeling voor patiënten te kiezen, komen er slimme koelkasten die zelf boodschappen bestellen en kunnen we gemakkelijk de weg vinden. Wat is Artificial Intelligence, of AI, nu precies? Hoe kun jij ook zelf de computer leren leren? En willen we eigenlijk wel dat computers zo slim worden? Dat staat centraal in de workshops DeepDivers.ai.

VHTO organiseert voor meisjes van basisscholen workshops over Artificial Intelligence. Tijdens de workshop krijgen de meisjes veel te horen en te zien over AI en de huidige (en toekomstige) toepassingen. Ook mogen ze zelf actief de computer leren leren. Zij worden hierbij begeleid door vrouwelijke studenten en onderzoekers in dit nieuwe vakgebied. Tijdens de tweede helft van de workshop gaan de meisjes volgens een vast stappenplan leren nadenken over een aantal ‘ethische dilemma’s’ die het slimmer worden van computers met zich meebrengen. Hun afwegingen en oplossingen presenteren de meisjes tot slot in groepjes aan een deskundige jury die hen feedback geeft.

Op 8 maart 2019 vond de eerste Workshop DeepDivers.ai plaats. De meisjes pakten snel op wat AI is en ook welke vooroordelen (bias) in de datasets voorkomen moeten worden. Ze vonden het erg leuk om ook zelf de computer te ‘leren leren’ door beelden en teksten te classificeren. Na afloop waren de meisjes enthousiast over alle nieuwe dingen die ze gezien en gedaan hadden. Leerkracht Mans bedankte de organisatie voor de kans die haar leerlingen hebben gekregen om ‘diep te duiken’ in deze nieuwe technologie en begeleid te worden door jonge rolmodellen, de masterstudentes AI.

Zie hier de foto’s van de Workshop DeepDivers.ai.

DeepDivers.ai is een initiatief van VHTO en wordt mogelijk gemaakt door Qualcomm.