Over Design (Y)our Future

Er wordt geschat dat 65% van de banen die huidige scholieren in de toekomst zullen hebben nu nog niet bestaan. Technologie en IT spelen een belangrijke rol in deze banen van de toekomst. In het programma Design (Y)our Future verkennen meisjes van het vmbo wat deze potentiële banen van de toekomst zijn en welke nieuwe vaardigheden ze hiervoor nodig hebben.

Tijdens Design (Y)our Future maken vmbo-meisjes kennis met een toekomst in IT. Helaas merken we dat veel meisjes een verkeerd beeld hebben van wat werken in de IT betekent. Daarom heeft VHTO in samenwerking met Microsoft en de mbo-scholen in regio Noord-Holland Design (Y)our Future ontwikkeld.

De meisjes gaan tijdens een challenge aan de slag met toekomstberoepen. Ze maken allereerst op een actieve manier kennis met Artificial Intelligence, Big Data, Cloudcomputing, Internet of Things, Cybersecurity en Robotica. Ook toepassingen van IT in andere sectoren laten we zien, denk bijvoorbeeld aan zorgrobots. We maken er een echte doedag van. Met de opgedane kennis bedenken ze vervolgens hun ultieme toekomstberoep in IT of technologie.

Omdat we ook de creativiteit van programmeren willen laten zien, gaan de meisjes na de challenge aan de slag met een eigen programmeeropdracht. Zo leren ze onder begeleiding van de mbo-studenten een eigen kunstwerk programmeren.

De dag wordt begeleid door medewerkers van VHTO in samenwerking met IT-studenten, docenten van de mbo’s en vrouwelijke IT-professionals. 

Design (Y)our Future is een initiatief van VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en wordt mogelijk gemaakt door Microsoft en gefaciliteerd door Horizon College, Nova College, Regio College, ROC Kop van Noord-Holland en ROC van Amsterdam.