Ervaringen DigiLeerKracht

Lees de ervaringen van leerkrachten Trudy, Marley en Jan met DigiLeerKracht.

Start met programmeeronderwijs op jouw school

Doe mee met de gratis scholing DigiLeerKracht en leer programmeren

Programmeren moeilijk? Leerkrachten Marley van Schöll, Jan Klouwer en Trudy Scharroo vinden van niet. Zij deden mee aan de gratis scholing DigiLeerKracht en leerden alles over computational thinking en programmeren. Via dit landelijke scholingsprogramma van VHTO leren leerkrachten van het basisonderwijs kundig, didactisch onderbouwd en vol zelfvertrouwen programmeeronderwijs op hun school te integreren. Laat je inspireren door de ervaringen van Marley, Jan en Trudy en meld je aan voor de scholing bij jou in de regio.

Marley van Schöll van OBS De Duizendpoot in Oosterhout wist tot voor kort niets van programmeren. Inmiddels laat ze kleuters kennismaken met programmeren aan de hand van een Bee-Bot.

‘De training was een mooie combinatie tussen theorie en praktijk. Ik heb geleerd waarom het belangrijk is om kinderen al op vroege leeftijd kennis te laten maken met programmeren en hen mediawijsheid bij te brengen. Ik vond het fijn dat DigiLeerKracht ook praktisch was en we verschillende materialen mochten uitproberen. Zo oefenden we met het programmeerprogramma Scratch en leerden we onder andere de Bee-Bot, Blue-Bot en Ozobot kennen. Dit zijn kleine robotjes die de kinderen kunnen gebruiken om te leren programmeren. De Bee-Bot gebruik ik nu ook in de klas. Toch wel de belangrijkste ontdekking tijdens de training was dat programmeren helemaal niet moeilijk is en dat wij basisschoolleerkrachten dat prima kunnen. Ik heb geleerd hoe ik een opbouw kan maken van programmeeronderwijs voor groep 1 tot en met 8.’

Jan Klouwer is leerkracht op BS ’t Kofschip in Volendam en bovenschools ICT-coördinator. Samen met vijftien leerkrachten van zijn schoolbestuur volgde hij de training DigiLeerKracht.

‘We hebben twee ontzettend interessante dagen gehad. Na de training besloten we met alle ICT-coördinatoren van het schoolbestuur één keer per twee maanden bij elkaar te komen en te werken aan ons 10 Puntenplan. Dit plan hebben we tijdens de training samen opgesteld. Aan de hand hiervan ontwikkelen we een vakoverstijgende doorgaande leerlijn waarbij computational thinking, informatievaardigheden, mediawijsheid en ICT-basisvaardigheden centraal staan. Onze scholen starten nu met verschillende pilots waarbij we onder meer Chromebooks, Scratch en robots inzetten. Op deze manier willen we onze leerlingen 21e eeuwse vaardigheden meegeven zodat zij klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Ik kan DigiLeerKracht zeker aanraden aan andere leerkrachten. Het heeft ons een heel concreet 10 Puntenplan opgeleverd waar we mee aan de slag zijn gegaan.’

Trudy Scharroo van Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht deed mee aan DigiLeerKracht en was zo enthousiast dat ze een workshop voor haar collega’s over programmeren organiseerde.

Ik ben onderbouwcoördinator en het viel mij op dat er in het lesprogramma op school pas vanaf groep 5 aandacht wordt besteed aan programmeren. Ik sta voor de kleuterklas en wilde ook met hen programmeren. Omdat ik hier eigenlijk niets van afwist, heb ik mij opgegeven voor DigiLeerKracht. In de training heb ik ontzettend veel geleerd, waardoor ik het gevoel kreeg in de klas echt aan de slag te kunnen met programmeren. Ik weet nu bijvoorbeeld welke oefeningen ik met mijn leerlingen kan doen. Na de training heb ik samen met de ICT-coördinator van school een workshop voor mijn collega’s georganiseerd. Ik heb de opgedane kennis aan hen overgedragen. De directeur was ook aanwezig en heeft na de workshop meteen acht Bee-Bots besteld voor in de klas.’

Ben jij basisschoolleerkracht en wil je net als Marley, Jan en Trudy meer leren over programmeeronderwijs? Doe dan mee aan DigiLeerKracht, hét gratis scholingsprogramma voor basisschoolleerkrachten van VHTO, financieel mogelijk gemaakt door Google. Leer in twee dagen alles over programmeren en computational thinking. Kijk hier voor scholingsdata bij jou in de regio en meld je aan.