DigiVita Zomerkamp

'Programmeren is leuk'

VHTO heeft van 6 t/m 8 juli het DigiVita Zomerkamp voor meisjes georganiseerd. Vanwege de Corona-maatregelen in aangepaste vorm! Tijdens het zomerkamp kregen de meisjes een afwisselend meerdaags programma aangeboden, waarbij zij op een leuke en laagdrempelige wijze met technologie en programmeren kennismaakten.

De zomervakantie ging voor een gemotiveerde en super enthousiaste groep van 32 basisschool-meisjes in de leeftijd van 10-12 jaar met dit DigiVita Zomerkamp goed van start!

VHTO mocht dit jaar het zomerkamp houden op het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam. Op de eerste dag leerde Shirley de Wit van VHTO, de meisjes programmeren op de Micro:bit. Er werden gitaren geknutseld en met behulp van de zelf geprogrammeerde Micro:bit konden de meisjes hiermee muziek maken. De dag werd afgesloten met het spelen van een nieuwe (educatieve) Datacenter game. De meisjes kropen in de huid van een datacenter-engineer, die samen met collega’s een mysterie moet oplossen. 

Dag 2 stond in het teken van kunstmatige intelligentie (AI). Na een inspirerende presentatie van onderzoeker Laura van der Lubbe gingen de meisjes in groepjes aan de slag. Ze kregen de opdracht om een app te ontwerpen, die ze vervolgens presenteerden aan een deskundige jury bestaande uit Marwa Ahmed (UvA), Tijmen Blankevoort (Qualcomm) en Demi den Daas (Pyladies en Otrium). Naast de programmeerlessen speelden de meisjes ook veel unplugged en andere interactieve spelletjes.

Op de laatste dag van het zomerkamp gingen de meisjes opnieuw met programmeren aan de slag; in Scratch een verhaal programmeren! Het laatste onderdeel van het kamp was een ontmoeting met een echte (ethisch) hacker, Sanne Maasakkers. Niet alleen vertelde Sanne alles over haar werk, maar gaf zij ook belangrijke tips om veilig gebruik te maken van het internet. Het geleerde konden de meisjes direct in de praktijk toepassen door het spelen van een cyber security spel, dat Sanne speciaal heeft ontwikkeld. De meisjes leren in dit spel met challenges hoe hackers te werk gaan.

Voor meer informatie kijk op de DigiVita pagina en als je op de hoogte gehouden wilt worden over komende DigiVita Events schrijf je dan hier in. 

Het DigiVita Zomerkamp wordt georganiseerd door VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en wordt mogelijk gemaakt door ING Nederland fonds en CA ICT.