DigiVita Zomerkamp 2021

Terugblik op het DigiVita Zomerkamp dat plaatsvond 12 t/m 14 juli 2021

‘Konden we dit elke week maar een dag doen’

Dertig meisjes deden er afgelopen juli mee aan het DigiVita Zomerkamp van VHTO. Drie dagen lang werden ze op het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam ondergedompeld in de wereld van programmeren en IT. 

De meisjes kwamen van bijna 20 verschillende scholen in Amsterdam. Het overgrote deel kende elkaar bij de start van het programma niet. “Het is altijd weer heel leuk om te zien hoe onwennig ze starten, maar dat aan het einde van het kamp in drie dagen vriendschappen zijn gesloten”, zegt projectmanager Shirley de Wit van VHTO. 

Begeleid door IT-studenten

Voor het eerst werd de begeleiding door alleen IT-studenten gedaan, niet door VHTO-staf. “Dat is waardevol omdat deze studenten mooie rolmodellen zijn voor de meisjes”, aldus De Wit. 

Elke dag had drie vaste onderdelen. Een unplugged-opdracht, een spel en een programmeeractiviteit. Zo programmeerde de meisjes hun eigen dansjes met een spelbord en  leerden  ze via een Datacentergame van Interxion wat er in het datacenter gebeurt. Ethisch hacker Sanne Maasakkers vertelde de meisjes wat haar werk inhoudt en leerde ze hoe er veilig gebruik kan worden gemaakt van het internet. Ook werd er vol enthousiasme gitaren geknutseld die met behulp van een zelf geprogrammeerde micro:bit muziek konen maken. “De meisjes deden aan bijna alles heel enthousiast en actief mee. De diversiteit aan onderdelen wordt altijd ontzettend gewaardeerd.” 

De Wit: “Elk jaar zie je dat meisjes naar huis gaan met een nieuw en breed beeld van wat het werken in IT inhoudt. Ze zien dat het niet alleen maar werk is dat achter de computer plaatsvindt. Een aantal van de meisjes dit jaar waren zo enthousiast dat ze zeiden dat ze wel elke week een dag wilde doen.”

Wil je thuis ook programmeren? We hebben hier een paar websites op een rijtje gezet.

Het DigiVita Zomerkamp wordt georganiseerd door VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit bèta, techniek en IT en wordt mogelijk gemaakt door ING Nederland fonds en CA ICT.