Leer programmeren!

Computers zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze worden gebruikt om werk leuker, beter of gemakkelijker te maken. Maar, computers worden pas nuttig als je ze heel precies vertelt wat ze moeten doen. Dat kun je doen via een computerprogramma, dit heet programmeren. Het leuke van programmeren is: iedereen kan het leren. Jij dus ook! Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een paar websites voor je op een rij gezet.

Scratch
Op de website van Scratch kun je zelf programma’s maken. We hebben hier twaalf opdrachten van digi-lab.org voor je klaar staan, dus waar wacht je nog op? Aan de slag met Scratch! 

En als je de smaak te pakken hebt, hebben we nog meer voor je. Zo kun je je eigen kunstwerken maken in Scratch met deze opdracht. De onderstaande opdrachten zijn in een oudere versie van Scratch gemaakt. De plaatjes zien er daardoor iets anders uit, maar je kunt de programma's nog steeds maken! 

Of neem eens een kijkje op scratchles.nl

ScratchJr
Is Scratch nog wat lastig? Probeer dan ScratchJr! Je kunt met ScratchJr programma's maken op een tablet. Hier vind je een aantal opdrachten speciaal voor ScratchJr van digi-lab.org.

Hackchallenges
Sanne Maasakkers, ethische hacker bij Fox-IT en VHTO-rolmodel, heeft lesmateriaal gemaakt waarbij jij te werk moet gaan als een hacker! Je leert daarbij over digitale gevaren. Sanne is nog druk bezig met het toevoegen van extra opdrachten, maar er staan al een heleboel opdrachten voor je klaar. Ga snel aan de slag via https://ctf.hackchallenges.nl. Kies je teamnaam en gebruik het wachtwoord 'HackZeDigivita'. 

Hackshield
Heb jij het in je om jezelf en anderen te beschermen en wil je alles leren over hackers en veilig internetten? Dan is Hackshield op zoek naar jou! HackShield maakt van jou een Cyber Agents zodat je jezelf en jouw omgeving kunt beschermen tegen online gevaar. Maak hier een HackShield ID aan en begin met een basistraining.

Code.org
Leer binnen 10 minuten je eigen Flappy Bird spel schrijven of ga met Anna en Elsa van de film Frozen op speurtocht. Op Code.org vind je spellen en cursussen voor kinderen van alle leeftijden om te leren programmeren. Ga naar www.code.org en meld je aan.

Raspberry Pi projecten
Via de pagina van Raspberry Pi vind je verschillende projecten die je kunt filteren op niveau, programmeertaal en hardware. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een bootrace, het programmeren van een robot-tekening,  of een programma maken om geheime berichten te kunnen versturen. Er is voor iedereen wel een leuk en uitdagend project te vinden!

Codecademy
Leuke online lessen voor beginners. Als je op het DigiVita Code Event bijvoorbeeld de workshop Rails of HTML/CSS hebt gevolgd, dan kan je hier terecht om alles nogmaals te oefenen. De korte lessen geven veel uitleg en moedigen aan om door te gaan, je krijgt een ‘beloning’ als een oefening is afgerond. De meeste cursussen zijn in simpel Engels, maar er is ook een Nederlandstalige cursus Javascript voor beginners. Ga naar www.codecademy.com en meld je aan.

Micro:bit
De micro:bit is een mini-computer waar je veel verschillende programma's mee kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld een animatie of spelletje maken en daarbij gebruik maken van led-lampjes, een lichtsensor, een temperatuursensor en ga zo maar door. Je kunt de micro:bit programmeren met een blok of tekstuele programmeertaal, zoals je hier kunt zien. Verschillende opdrachten en ideeën kun je vinden via microbit101.nl.

Makey Makey
Makey Makey is een klein apparaatje dat je met een USB-kabel op elke computer kunt aansluiten. Het kan net als het toetsenbord toetsaanslagen naar de computer sturen: spatie, pijltje omhoog, pijltje omlaag, … Dat zou niet zo heel bijzonder zijn ware het niet dat je aan de Makey heel makkelijk allerlei andere dingen kunt vastmaken. En zo kun je ineens piano spelen met bananen, PacMan spelen met klei, enz. Klik hier voor de Makey Makey workshop.