Girls’ Day: online bedrijfsbezoeken in beeld

Na de landelijke online kick-off was het tijd voor de online gastlessen. Door heel Nederland kregen meisjes via een internetverbinding een kijkje achter de schermen bij een bèta, technisch of IT--bedrijf.

Koninklijke Van Wijhe Verf B.V.

Zo kregen de meisjes uit groep 7 en 8 van de Gerardus Majellaschool uit Broekland een gastles van de medewerkers van Koninklijke Van Wijhe Verf B.V. uit Zwolle. Dit familiebedrijf produceert al sinds 1916 verf. De meiden leerden tijdens de gastles hoe je verf maakt met bloem of behangplaksel. Ten slotte kregen ze een sieradenboompje mee naar huis samen met een Wijzonol Semppel Kleurtester om het sieradenboompje thuis te kunnen verven!

Flavour

Ondertussen hielden de meisjes uit groep 7 en 8 van de Dr. Jac. P. Thijsseschool zich met hele andere onderwerpen bezig: zij kregen namelijk een online gastles van Flavour, een applied gaming en storytelling bedrijf. Na een presentatie van de vrouwelijke medewerkers (o.a. een programmeur en game artist) gingen de meisjes aan de slag met het maken van een schets voor hun eigen level voor de reeds bestaande HackShield Future Cyber Heroes game van Flavour. Ze maakten het level van begin tot eind: inclusief de verhaallijn en hoofdpersonages.

Aan het einde van de les kwamen een paar verschillende levels in beeld met onder andere, teleportatie, lasers, en diverse stoere characters. “Hebben jullie inspiratie opgedaan?”, vroeg de juf aan het eind van de les. Er werd hard “JA” geroepen. “Wie denkt nu: Ik wist niet dat ik dit zo leuk zou vinden?” en iedereen stak vlug een hand omhoog.

Dassault Systèmes

In Oosterhout kregen de meiden van Curio Effent een online gastles van Dassault Systèmes, een bedrijf dat organisaties en consumenten virtuele werelden levert voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties.

Tijdens het programma bekeken de meisjes onder andere verschillende simulaties/ apps van Dassault Systèmes in video’s. Zo kregen ze te zien hoe de simulaties van het bedrijf gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, om zo een patiënt duidelijker te laten zien wat er mis is met bijvoorbeeld het hart. Ook gingen de meisjes zelf aan de slag met HomeByMe programma waarin ze een eigen simulatie van een slaapkamer konden maken.

In het programma van Dassault Systèmes kwam goed naar voren hoe technologie maatschappelijke relevant is én hoe je je creativiteit kwijt kan in een technisch beroep!

Sharon Koopman, people support specialist bij Dassault, concludeert dat het een geslaagde dag was, zowel voor de meisjes als voor haar eigen team: “het was erg lonend om Girls’ Day te organiseren met mijn enthousiaste team en vervolgens ook de enthousiaste reacties van de meisjes te zien”.

Interxion

Tijdens het bedrijfsbezoek bij Interxion: a Digital Realty Company, de Dutch Data Center Association en Dell Technologies, live vanuit de grootste Esports arena van Europa, werden de meisjes van het Ir. Lely Lyceum uit Amsterdam, Terra Eelde uit Assen, en Vincent van Gogh uit Beilen meegenomen in de wereld van datacenters. Ze kregen een uitleg over wat datacenters zijn en waarom deze zo belangrijk zijn. Daarnaast vertelden verschillende experts uit de digitale en de onderwijssector over hun ervaringen in de IT en hun studiekeuzes. De verschillende experts benadrukken dat IT overal is: binnen defensie, de zorg en de game wereld. De meisjes mochten ook zelf in de huid kruipen van een datacenter engineer. Tijdens een online spel konden ze een mysterie oplossen door het doen van verschillende taken in het datacenter.

IVO Rechtsspraak

IT is dus overal. En zelfs in rechtsspraak speelt het een belangrijke rol. Dat leerden de meisjes van het Bonhoeffer College uit Enschede tijdens hun online gastles van IVO Rechtsspraak uit Utrecht. Door middel van voorbeelden uit het nieuws en de ervaringen van kinderrechter Mariska Baaij leerden de meisjes waar IT, en dus ook IVO Rechtsspraak, wordt gebruikt in rechtsspraak. Wist je bijvoorbeeld dat er in jeugdstrafzaken IT wordt gebruikt om reconstructies te maken van incidenten op beveiligingscamera’s? de meisjes mochten ook vragen stellen. Op de vraag of je een online nep-account mag hebben antwoordde de rechter dat het liegen en bedriegen is als je handeling met dat account uitvoert. Hierna gingen de meisjes samen met het innovatieteam aan de slag met een opdracht: bedenk zoveel mogelijk innovatieve IT-ideeën waarmee je rechters kan helpen!

Thales Hengelo en Huizen

De brugklassers van het Bataafs Lyceum uit Hengelo kregen online gastles van Thales Hengelo, een bedrijf dat zich bezighoudt met defensie, lucht- en ruimtevaart, openbaar vervoer en Cybersecurity. Ze kregen de opdracht om vanuit verschillende invalshoeken een klein object te fotograferen om hiervan vervolgens via een speciale app een 3D-model te maken. Verder hebben ze via een Kahoot quiz geleerd wat een Logistics Business Analyst en een Hardware Solution Engineer doen. Tenslotte zijn de meiden virtueel meegenomen in de wereld van radartechniek.

Bij de online gastles van Thales Huizen lag de focus meer op Cyber Defense. De meiden van SG Huizermaat maakten kennis met het Secuity Operations Centre en het Red Team en kregen, op een interactieve manier, allerlei security dilemma’s voorgeschoteld.

AM

AM organiseerde samen met Paul de Ruiter Architects en BAM Wonen de volgende generatie meisjes enthousiast maken voor de bouwwereld. Tijdens een interactieve online workshop leerden de meisjes uit de tweede klas van het CS Vincent van Gogh uit Beilen wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van een bouwproject. Wij waren onder de indruk van het technisch inzicht, de creativiteit en het leiderschap van deze enthousiaste jonge dames! Who rule the bouw? Girls! 

Bekijk hier de aftermovie: