Meisjes zijn na Girlsday één bom energie

In de IT klinkt de roep om meer vrouwen al enige tijd. Maar als je vrouwen naar de technische vakgebieden wil trekken, moet je ze al jong weten aan te spreken, blijkt uit diverse onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens Girlsday die het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO jaarlijks organiseert.

“IT is minder zichtbaar voor meisjes, waardoor ze ook minder goed een beeld krijgen van hoe deze branche precies in elkaar steekt en welke mogelijkheden er zijn”, vertelde Esther van Schaik, beleidsmedewerker van VHTO, eerder al aan AG Connect.

Dat is dan ook het probleem waar Girlsday op inspeelt. Bètabedrijven in heel Nederland nodigen op één dag meisjes tussen de 10 en 15 jaar oud uit, om te zien wat er allemaal mogelijk is binnen de technische wereld. AG Connect sprak met drie vrouwen die voor techbedrijven Girlsday organiseren.

Lisanne Brons van Microsoft

Lisanne Brons is technical lead en diversity & inclusion ambassador bij Microsoft. Ze werkt met diverse organisaties samen om kinderen te enthousiasmeren voor bètaberoepen. VHTO en Girlsday zijn daar één van. “Ze gaan dan ook altijd met veel energie en enthousiasme de deur uit.”

LEES MEER

Sophie Kuijt van IBM

Sophie Kuijt is bij IBM IT-architect. Zij is tijdens Girlsday één van de rolmodellen die de meisjes uitleg geeft over hoe het is om bij een techbedrijf te werken. “Ik heb er ieder jaar weer heel veel zin in. Het is altijd weer een feestje.”

LEES MEER

Sanne Nolet van VodafoneZiggo

Sanne Nolet, senior manager customer operations, zou dit jaar ook voor het eerst een bijdrage gaan leveren aan Girlsday. Zij kwam met een omweg in een techberoep terecht, namelijk vanuit de business-kant. “Dat vind ik juist leuk: het raakvlak tussen business en IT.”

Lees meer