Sanne Nolet van VodafoneZiggo

Sanne Nolet, senior manager customer operations, zou dit jaar ook voor het eerst een bijdrage gaan leveren aan Girlsday. Zij kwam met een omweg in een techberoep terecht, namelijk vanuit de business-kant. “Dat vind ik juist leuk: het raakvlak tussen business en IT.”

Ontzettend divers beroep

Sanne Nolet, senior manager customer operations, was in eerste instantie helemaal niet technisch. “Ik heb het profiel Natuur en Gezondheid gevolgd op de middelbare school, maar ben daarna veel meer de kant van de sociale wetenschappen opgegaan”, vertelt ze.

Toch kwam ze – met een flinke omweg – wel in de technische wereld terecht, namelijk in die van VodafoneZiggo. “Eerst werkte ik daar vanuit corporate strategie, maar twee jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar customer operations. Dat is veel meer een rol die de techniek raakt. Je kunt er dus op allerlei manieren terecht komen. Er werken bij ons ook heel veel mensen met allerlei achtergronden. IT is juist heel divers.”

Dat technologie wat intimiderend kan zijn voor sommige kinderen, snapt Nolet dus ook wel. “Ik vond het in het begin ook wel intimiderend. Ik moest heel erg wennen aan het jargon van de IT-afdelingen. Ik besloot toen ook om IT te gaan leren spreken. Na een tijdje betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik het niet alleen begreep, maar zelf ook sprak. Als je het eenmaal snapt, is het veel minder ingewikkeld dan je van tevoren misschien denkt.”

Bouw je eigen chatbot

Volgens Nolet hebben we dan ook een inhaalslag te maken wat betreft het beeld van IT dat onder jonge meisjes leeft. “Meisjes denken soms onterecht dat het niks voor hen is. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Het is juist superleuk voor zowel jongens als meisjes om in IT te werken. Het scala aan mogelijkheden is ontzettend breed.”

Dat blijkt ook uit het werk wat Nolet zelf doet. “Werken in IT hoeft niet te betekenen dat je de hele dag moet programmeren of monteur moet worden. Ik leid als manager een programma dat gaat over het digitaliseren van klantcontact. We hebben bijvoorbeeld een team dat een chatbot bouwt. Daar heb je echt technische mensen voor nodig, maar ook mensen die snappen wat je met zo’n chatbot moet kunnen. Anders krijg je een hele mooie app, waar helemaal niemand op zit te wachten.”

Nolet benadrukt daarnaast dat je met techniek dingen kunt maken die je zelf ook kent. “Je kunt met techniek echt dingen maken en verbeteren, ook dingen die je zelf al kent. Dat is wat ik er zelf superleuk aan vind, maar ik denk dat dat ook is wat meisjes tof vinden. Als je technisch bent, zit je echt op de plek waar het allemaal gebeurd.”

Maar het is ontzettend belangrijk dat daarbij iedereen betrokken wordt, niet alleen de extreem technische mensen of alleen de jongens, vindt Nolet. “Als we de vrouwen niet aantrekken, doet de helft van het talent gewoon niet mee. Diversiteit is bovendien ontzettend belangrijk. Vanuit variatie komen namelijk de supergoede, andere ideeën en discussies. Anders worden we zo’n eenheidsworst.”