Bedrijfsbezoeken tijdens Girls' Day 2022

Na de landelijke online kick-off was het tijd voor de bedrijfsbezoeken. Tweehonderd bedrijven door heel Nederland zetten hun deuren open voor het ontvangen van een groep meisjes.

Kuijpers: installatietechniek in het zwembad tot in de bioscoop en het pretpark

In Utrecht (De Meern) ontving familiebedrijf Kuijpers 23 meiden uit groep 7 en 8 van basisschool St. Ludgerus uit Loenen aan de Vecht. Het hele programma stond in het teken van installatietechniek. Tijdens de introducerende presentatie bij de technisch dienstverlener leerden de meiden dat installatietechniek écht overal terug te vinden is: van bioscoop tot museum en van pretpark tot zwembad. De vrolijke presentatie werd afgesloten met de volgende vraag: welke skills heb je nodig om in de technieksector te werken? De vingers schoten in de lucht en de juiste antwoorden werden al snel door de zaal geroepen: ‘creatief zijn’ ‘goed kunnen luisteren’ en ‘samenwerken’! Vervolgens gingen de meiden meteen aan de slag met verschillende activiteiten zoals de radiatorchallange, een eigen minimolen op zonne-energie bouwen, een dimmer met driver en verlichting aansluiten en een eigen kaarsenstandaard solderen (door Floor Vink, VHTO).

Klik hier voor foto's van Girls' Day 2022 bij Kuijpers

NewTechPark en Coda ExperienceLab: zenuwspiralen en pindakaaspothouders

150 leerlingen werden op het NewTechPark en Coda ExperienceLab in Apeldoorn verwelkomd om kennis te maken met bouw, cultuur en onderwijs. In drie rondes werd onder begeleiding van studenten bouw en techniek eigen pindakaaspothouders getimmerd en versierd, zenuwspiralen gemaakt en experimenten met magneten gehouden. Binnen de ruimte was er ook een tentoonstelling ‘Stad van de Toekomst’, die de leerlingen tussendoor konden bezoeken en bekijken. Een inspirerende, maar vooral ook interactieve dag voor jongeren, docenten en ondernemers. (door Skylar Liu, VHTO)

Bekijk hier de aftermovie. 

NXP: rondleiding door spikslinternieuwe showroom en leren over datavisualisatie

NXP verwelkomde totaal 65 meisjes van het Heerbeeck College in Best, het Rythovius College in Eersel en Basisschool De Komeet in Malden. De meiden kregen als eerste een korte introductie over NXP en korte bias quiz over vrouwen in de techniek gevolgd door de interactieve kick-off van VHTO. Daarna kregen de meiden een rondleiding door de spiksplinternieuwe showroom. De demo ‘Energie halen uit planten’ sloot goed op het thema. In Nijmegen mochten ze een researchlab in om te leren over ‘klein – kleiner – kleinst’. Ook konden ze met een microscoop kijken naar verschillende kleine objecten (bijv. chip, insect, haar). Daarna een mini-workshop ‘Data Detective’ waar ze met behulp van Power BI data gingen visualiseren. Hoe datavisualisatie kan helpen bij het nemen van beslissingen, het tonen van trends en voor communicatie doeleinden. In groepjes konden ze zo makkelijk zien welke hobby de meeste tijd kost. Een van de uitkomsten was ‘leven’ ????. Het bezoek werd afgesloten met een lunch en speeddates met vrouwelijke NXP-collega’s die de meiden vertelden hoe het is om bij een technisch bedrijf te werken. De collega's die het hele programma hebben georganiseerd hebben allemaal totaal verschillende rollen bij NXP maar delen een passie voor het werken in een hightech bedrijf als NXP.
NXP doet mee omdat ze het belangrijk vinden om zo vroeg mogelijk interesse te wekken voor techniek, omdat anders vooral meisjes bèta en techniek al snel uitsluiten bij het uitstippelen van hun opleidingsplan. (door NXP Nederland)

Interxion, Dell en DDA: kennismaken op de plek waar het internet is ontstaan

40 meisjes van het Hervormd Lyceum West mee werden door Interxion Digital Realty, Dell Technologies en Dutch Data Center Association (DDA) meegenomen naar het Science Park: dé plek waar het internet zoals we dat nu kennen is ontstaan. Op verschillende locaties leerden zij op leuke wijze over de digitale wereld van vroeger en nu. Vanuit de basislocatie POLDER werden de leerlingen ontvangen en kregen zij een kick-off door de organiserende bedrijven, zoals rolmodellen vanuit Dell Technologies en hun carrièrepad. Ook gaf UvA studente Informatica Clara Martens Avila een kijkje in haar reis binnen de IT wereld. Daarna bezochten de leerlingen het computermuseum van de Universiteit van Amsterdam, deden een spannende VR experience bij SURF en kregen een rondleiding bij Interxion Digital Realty. 
In het computermuseum maakten de leerlingen kennis met het begin van de computer, van ponskaarten en floppydisks tot de eerste computers van Apple. SURF, het bedrijf dat onderwijs- en onderzoeksinstellingen voorziet van ICT, faciliteerde een VR-experience. Voor velen was de eerste VR-experience en een leuk voorbeeld van wat er mogelijk is met digitale tools. De leerlingen bezochten ook het datacenter van Interxion Digital Realty. In de gouden Data Tower mochten zij een kijkje nemen bij de supercomputer Snellius van SURF en het immense wetenschapsarchief, die beiden in dit gebouw is gehuisvest. (door Interxion Digital Realty, Dell Technologies en DDA)

Bekijk hier de aftermovie.

Ziekenhuis St. Jansdal: spijkerslaan bij de bouw van de nieuwe vleugel

Ziekenhuis St. Jansdal ontving 22 enthousiaste meiden van CCNV. Door middel van drie challenges namen de meiden een kijkje bij diverse technische aspecten van een ziekenhuis; een Marshmallow Challenge bij Radiologie, spijkerslaan op de bouw van een gloednieuwe ziekenhuisvleugel en een hygiënebattle bij Infectiepreventie. Aan het eind van de ochtend stelden wij de vraag wie er later in het ziekenhuis kwam werken en meer dan de helft van de meiden stak de vinger op; succesvolle ochtend dus ;) (door Ziekenhuis St. Jansdal)

Eekels: programmeren van een pakjesrobot

16 meiden van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand bezochten Eekels Technology BV in Kolham. Na de kick-off luisterden de meiden naar de inleiding naar wat Eekels doet op het gebied van technische automatisering, elektrotechniek en werktuigbouw binnen de scheepsbouw en industrie. Aansluitend kregen de meisjes uit de onderbouw vmbo een rondleiding door het bedrijf en maakten er kennis met de werkzaamheden van een aantal vrouwelijke techneuten. En daarna mochten ze zelf aan de slag met het programmeren van een robot die pakjes van het magazijn naar het uitgiftepunt stuurt. Uiteraard werd er geoefend op een schaalmodel. Tot slot maakte iedereen een technisch werkstuk dat mee naar huis mocht. (door De Regiokrant Midden-Groningen)​​​​​​​

Wetterskip: vliegen met drones en waterkwaliteit meten

Na de kick-off vertelde Marijke Molema enthousiast wat wij als Wetterskip doen en waarom het werken bij het Wetterskip zo leuk en belangrijk is. De thema's Schoon - Veilig - Voldoende, informatieve filmpjes en natuurlijk de technische beroepen kwamen voorbij. Welke vakken moet je leuk vinden op school en welke opleiding kun je na het VMBO doen om b.v. bij het Wetterskip te willen werken? Na een korte pauze met sapje en oranjekoek splitsten de dames op in twee groepen voor de workshop "waterkwaliteit en monitoring" met Fokelien Looijenga en "vliegen met drones" door Rindert van der Kooi en Jesse Cuperus. Een mooie variatie van informatie en DIY workshops, het maken van een secci-schijf vonden de dames erg leuk, met de schijf hebben we geconcludeerd dat de doorzicht diepte verhouding van het water in onze vijver wel iets beter kan maar we waren niet ontevreden. Waterdiertjes vangen en analyseren blijft altijd erg leuk en leerzaam. En het vliegen met drones veroorzaakte bij de dames grote hilariteit, dat is nog niet zo makkelijk. (door Wetterskip)

Trebbe: fotohouders in elkaar timmeren en een levensgrote woning inrichten

De dag begon in Woonbelevingscentrum LIV. Hier werden de meiden ontvangen, kregen ze een rondleiding én werd er meer verteld over Trebbe, de vrouwen die bij Trebbe werken en over LIV. Daarna was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Er werden zelf fotohouders in elkaar getimmerd, moodboards gemaakt en er werd een levensgrote woning ingericht. De dag werd afgerond met een rondleiding op de bouwplaats van Fort Krayenhoff. Hier realiseert Trebbe in opdracht van BPD gebiedsontwikkeling 42 appartementen. Hoofduitvoerder Arie Bauman verzorgde de rondleiding van de meiden. "Het is goed dat Girls' Day er is. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het enthousiasmeren van jonge mensen voor de bouw. Ik hoop dat we een aantal meiden in de toekomst mogen verwelkomen binnen onze branche!" Ook de deelnemers blikken terug op de dag. De 13-jarige Anna vertelt dat Girls' Day een leerzame ervaring was. “Mijn vader werkt in de bouw, daarom heb ik me aangemeld voor deze dag. Ik vond het enorm leuk om alle verschillende activiteiten bij LIV te doen. En vooral het bezoek aan de bouwplaats vond ik erg leerzaam, nu weet ik zeker dat ik ook de bouw in wil net als mijn vader.”

Niacet: een Kahootquiz en proefjes om kennis te maken met chemie

Bij Niacet in Tiel gingen 18 meisjes, leerlingen van het Lingecollege Tiel op bezoek. De ochtend ging van start met een korte presentatie over Niacet en hun producten, natuurlijk inclusief een uitleg  over de werking van de Niacet zouten in diverse voedingsmiddelen en geneesmiddelen. De presentatie werd afgesloten met een Kahoot om de opgedane kennis direct te testen. Havin kwam hierbij als winnaar uit de bus en ontving daarvoor een Dopper. Na het bijwonen van de landelijke online kick-off bijeenkomst was er een rondleiding door de fabriek, en mochten de meisjes zelf enkele proefjes doen, om kennis te maken met chemie.  (door Niacet)