Girlsday 2018

In 2018 vond Girlsday plaats op 12 april. VHTO wil alle 358 bedrijven en onderzoeksorganisaties die deze editie zo geweldig hebben vormgegeven van harte bedanken voor hun inzet en gastvrijheid! Gezamenlijk hebben we de 11.262 meisjes een goed en breder beeld gegeven van een mogelijke toekomst in bèta, techniek en ICT.

We hopen dat ook bij de volgende edities weer vele bedrijven en organisaties zich belangeloos inzetten om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en ICT.

Minister van Onderwijs opent Girlsday 2018

Het is lang geleden dat ik jullie leeftijd had’, zegt minister Van Engelshoven tegen een zaal vol meisjes die speciaal voor de Kick-Off van Girlsday naar het BAM-kantoor in Den Haag zijn gekomen. ‘Bij mij op school zeiden ze vroeger: techniek is voor jongens, meisjes gaan te zorg in. Dat is onzin natuurlijk, we hebben veel talent in de techniek nodig. Daarom is het belangrijk dat meisjes hiermee kennismaken vandaag.’

Met deze woorden opende de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Girlsday 2018. Synora Stoker (10) overhandigde de minister na haar toespraak een HoloLens die Van Engelshoven opzette en daarmee instructies kreeg voor het indrukken van de juiste knop om het nationale startsein te geven voor Girlsday. Met het indrukken van de knop, verscheen er confetti uit het plafond, knalde er muziek uit de speakers en juichten de meisjes. Girlsday 2018 is geopend! Door heel Nederland bezochten 11.262 meisjes 358 bedrijven die zich bezighouden met bèta, techniek en ICT.

Zelfhelend beton
Synora komt uit Almere en mocht aanwezig zijn bij de Kick-Off van Girlsday in Den Haag. Ze wil later iets doen met techniek, maar weet nog niet precies wat. ‘Misschien wil ik gebouwen ontwerpen, of toch iets anders doen met technologie. Ik vind het heel leuk dat ik vandaag allemaal dingen mag uitproberen. Ik heb net bouwkleding gepast en een proefje gedaan met zelfhelend beton.’ Synora doet samen met andere meisjes van het Comenius College uit Capelle aan de IJssel, het Christelijk Lyceum uit Delft en Basisschool Duinoord uit Den Haag activiteiten die bouwbedrijf BAM voor hen bedacht.

Zo kunnen de meisjes naast proefjes met zelfhelend beton onder meer zelf oorbellen ontwerpen en printen met een 3D-printer, een drone laten vliegen, glasvezel lassen en duurzame innovaties bedenken voor wegen. Réka Sorban (12) van het Comenius College heeft een fietspad bedacht dat overkapt is met zonnepanelen. ‘Ik heb een hekel aan regen en zo blijven we allemaal droog. Als de zon schijnt, kan er energie opgewekt worden. Handig toch?!’

Bouwvrouwen
Niet alleen minister Van Engelshoven is als speciale gast aanwezig tijdens de Kick-Off, ook echte bouwvrouwen zijn naar BAM in Den Haag gekomen. Silvia van den Berg van Bouwend Nederland en Yvonne van der Hulst van Van der Hulst Bouw laten de meisjes zien dat je als vrouw de top kunt bereiken in de bouw. Van den Berg: ‘Er komen veel nieuwe banen vrij waarvan zelfs decanen nog nooit hebben gehoord. Door de energietransitie en komst van nieuwe technologie ontstaan nieuwe functies  waarvoor meisjes heel geschikt zijn. Diversiteit op de werkvloer zorgt voor een andere mindset en is erg belangrijk.’

Toen Van der Hulst jong was, had ze niet gedacht later in de bouw te gaan werken. ‘Daarom is het zo belangrijk dat de meisjes hier vandaag zijn. We moeten ze op ideeën brengen en inspireren. Ik dacht altijd dat mijn broer het bouwbedrijf van mijn vader zou overnemen, maar dat heb ik gedaan. De bouw is geweldig. Geen dag is hetzelfde. Het is een veelzijdige sector waarbij samenwerken belangrijk is.’ Terwijl ze dit zegt, vliegt er een drone door de lucht, die bestuurd wordt door één van de aanwezige meisjes. Met een HoloLens op, bekijkt ze warmtebronnen in de ruimte. Het is flink warm in de zaal bij BAM. De meisjes leven zich uit op de opdrachten.

Rode wangen
Sterre Duin (14) van het Christelijk Lyceum Delft is met rode wangen bezig een planning en een overzicht van de kosten te maken voor het onderhoud van treinen en het oplossen van een storing. Samen met haar klasgenoten maakt ze een overzicht. Het gaat de meisjes goed af. Ze zijn het wel gewend om te plannen en berekenen. Ze zitten namelijk op het Technasium, dat is een bètaopleiding in natuurwetenschap en technologie op de middelbare school. Girlsday past daarom helemaal in hun straatje.

Na het afronden van de opdrachten waarbij zelfgemaakte oorbellen worden uitgedeeld en de BAM-bouwkleding voor vrouwen wordt uitgetrokken, gaan de meisjes gezamenlijk naar buiten. Daar maakt een fotograaf een foto van hen met op de achtergrond een grote BAM-machine. Op de foto zijn de tachtig meisjes te zien die dankzij Girlsday wat dichter bij techniek zijn komen te staan.

Bekijk hier de foto's van de Kick-off van Girlsday 2018!

Girlsday Magazine 2018