Terugblik en presentaties kennisconferentie 'Meer meisjes in mbo Techniek'

Diversiteit in techniek- en ICT opleidingen

We maken de balans op van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen op het mbo. Waar staan we nu en hoe gaan we verder? Waar lopen vrouwelijke studenten tegenaan in de opleiding en bij stagebedrijven? Wat kun je als docent, studiebegeleider, bestuurder of stagebegeleider doen om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt? En hoe maken we samen de volgende stap?

Lees hier het verslag.

Met medewerking van:

 • Kristel Groenenboom, eigenaar Groenenboom Container Services en auteur van het boek Mag ik meneer Kristel even spreken?
 • Birgit Pfeifer, practor Verschillen waarderen bij de Federatie Christelijk mbo en VERUS
 • Jolijn Mes, framingexpert bij Taalstrategie
 • Thea Koster, voorzitter Techniekpact en lid College van Bestuur Deltion College
 • Marijn van Dongen, projectleider mbo, Platform Talent voor Technologie
 • Marc van Campenhout, lid Raad van Bestuur Curio
 • Ben Visscher, Programmamanager Media & ICT ROC van Amsterdam | Flevoland, kwartiermaker Design (Y)our Future en o.a. Voorzitter onderwijscluster ICT
 • Trudy Vos, lid College van Bestuur ROC van Twente
 • Jan van Nierop, ambassadeur Sterk Techniekonderwijs en voorzitter Stichting Platforms VMBO
 • Margret te Stroete, onderwijsmanager ROC Midden Nederland
 • Daniëlle Koeman, projectleider onderwijs en arbeidsmarkt MLO, mboRijnland
 • Dagvoorzitter is Esther van der Voort

Het programma is hier te downloaden.

Fotoverslag conferentie

De presentaties zijn onderstaand te downloaden

Presentatie key note speaker Birgit Pfeifer 'Niet omdat het kan, maar omdat het moet'

In de lezing worden onbewuste vooroordelen en stereotypen over meisjes en mbo techniek ontmaskerd en wordt ingegaan op de vraag: waarom willen we eigenlijk meer meisjes en vrouwen in de techniek? Daar kunnen we kort over zijn: omdat zij andere ervaringen en perspectieven met zich meebrengen. Diversiteit brengt innovatie en kwaliteitsverbetering met zich mee. Tenslotte gaan we alle argumenten waarom het maar niet wil lukken parkeren, om ruimte te maken voor de vraag: als we er nu van uitgaat dat het wél gaat lukken, wat zou dan onze eerste stap zijn?

Download hier de presentatie.

Workshop framing: De taal van techniek. Hoe je meisjes met taal verleidt tot techniek

Jolijn Mes

Eén van de meest krachtige en onzichtbare beïnvloeders is taal. Door de kracht van taal tussen de regels door in te zetten, kun je je overtuigingskracht enorm vergroten zonder dat je meer hoeft te beargumenteren. In deze workshop krijg je concrete tips en tricks hoe je jongeren enthousiast krijgt voor een toekomst in de techniek.

Download hier de presentatie.

 

Proefsessie: Leve het verschil! Gender bias herkennen en voorkomen

Akke Visser en Annemijn Smulders

Het aantal vrouwen in techniek en ICT is in Nederland nog altijd laag. Een belangrijke oorzaak hiervan is de stereotype manier waarop we naar opleidingen en beroepen kijken. Doe mee aan deze proefsessie en word je bewust van je eigen (bewuste of onbewuste) vooroordelen te aanzien van meisjes en techniek en ICT. En maak kennis met een online cursus om stereotypering in de lespraktijk te voorkomen. 

Presentatie sessie kun je hier downloaden.

Workshop: Inclusief begeleiden van stages

Margret te Stroete

Waar lopen vrouwelijke studenten tegen aan bij stagebedrijven? Wat kun je als stagebegeleider doen om te zorgen dat voor alle studenten de stage een positieve ervaring is? Hoe zorg je dat vrouwelijke studenten bij een geschikt stagebedrijf geplaatst worden? Wat is de rol en verantwoordelijkheid van het mbo om inclusieve stagebegeleiding te bieden? En wat is de verantwoordelijkheid van het bedrijf hierbij? We gaan in gesprek en delen ervaringen en tips.

Download hier de presentatie.

Design (Y)our Future: samen met bedrijven meisjes enthousiasmeren

Ben Visscher, Cocky Booij, Jara Frederiks

Samenwerking tussen mbo-scholen, bedrijven en non-profit. Design (Y)our Future is een project voor vmbo-meisjes naar idee van VHTO, dat door sponsoring van Microsoft en in samenwerking met vijf mbo-scholen wordt uitgevoerd. Hoe werkt deze vorm van publiek-private samenwerking? Hoe werken deze partijen samen om meer vmbo- en mbo-meisjes te enthousiasmeren voor mbo-ICT? En hoe geef je zo'n samenwerking vorm?

Download hier de presentatie.

Workshop framing: De taal van techniek. Hoe je meisjes met taal verleidt tot techniek

Jolijn Mes

Eén van de meest krachtige en onzichtbare beïnvloeders is taal. Door de kracht van taal tussen de regels door in te zetten, kun je je overtuigingskracht enorm vergroten zonder dat je meer hoeft te beargumenteren. In deze workshop krijg je concrete tips en tricks hoe je jongeren enthousiast krijgt voor een toekomst in de techniek.

Download hier de presentatie.

Lessons learned: Meer meisjes in mbo-techniek

Lia Bleijenberg

Drie jaar samenwerken voor 'Meer meisjes in mbo-techniek: de oogst. Wat zijn de resultaten, de kenmerken en de lessen voor de toekomst? In deze workshop delen we inzichten en kennis van 20 mbo-scholen die zich inzetten voor duurzame diversiteit.

Download hier de presentatie

Workshop: Op weg naar inclusieve didactiek in het mbo

Cocky Booij en Jara Frederiks

Als je meer meisjes in je opleidingen krijgt, moet je dan ook iets veranderen aan de manier waarop je lesgeeft? Of aan de opleidingen die je aanbiedt? Een aantal mbo’s en VHTO vinden van wel en pasten hun didactische aanpak aan. Hoe deden ze dat en wat zijn de ervaringen tot nu toe?

 

Proefsessie: Aan de slag met je meidenpanel! Organiseer een Lefgesprek

Marijn van Dongen

Wil jij meer meisjes interesseren voor jullie technische studies? Of wil je zorgen dat zij zich echt welkom voelen op school? Misschien hebben je studentes zelf wel de oplossing: vraag het ze in het Lefgesprek! Met het Lefgesprek krijg je diepgaand inzicht in wat nodig is om meer meisjes te werven en te behouden. Wat gaat goed? Kan er iets beter? Wat is daarvoor nodig? Een perfecte manier om je meidenpanel invulling te geven. 

Download hier de presentatie.