Informatie voor ouders

Voorlichtingsmaterialen

Kinderen moeten al vroeg in hun leven keuzes maken die hun toekomstige carrière in sterke mate bepalen, en dat ook nog op een leeftijd waarop ze de gevolgen van hun keuze nog nauwelijks kunnen overzien. Op school worden ze daarbij ondersteund door hun mentor, hun loopbaanbegeleider (LOB), decaan en/of hun (vak)docenten. Uit onderzoek blijkt echter dat ouders ook een belangrijke rol hebben bij de schoolloopbaankeuzes van hun kinderen. En dat ze die rol vaak onderschatten. Wilt u meer weten over hoe u uw kind kunt begeleiden?

VHTO heeft brochures ontwikkeld met tips en aanknopingspunten voor ouders over dit onderwerp: een voor kinderen in het basisonderwijs, een voor kinderen op het vmbo en een voor kinderen op havo of vwo. U kunt de brochures hier bestellen.

Girlsday

Tijdens Girlsday bezoeken duizenden meisjes bèta-, technische en ICT-bedrijven en (onderzoeks-) instellingen. Zij maken daar op een interactieve manier kennis met de dagelijkse beroepspraktijk en met de vrouwen en mannen die daar werken. Steeds meer bedrijven zien het nut en de noodzaak om meisjes vroegtijdig te interesseren voor bèta/techniek en ICT, gezien het grote aantal bedrijven dat haar deuren openzette tijdens Girlsday 2014. Deelname van meisjes wordt via de school geregeld.Meisjes uit groepen 7 en 8 van de basisschool en de eerste jaren in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) kunnen meedoen.

DigiVita

In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een studie of werk in de ICT. Dat is jammer, want de meeste (maatschappelijke) innovaties zijn alleen dankzij ICT mogelijk. Deze sector biedt dan ook volop kansen op interessant werk.

Meisjes zijn fervente gebruikers van vele ICT-toepassingen zoals social media, apps en games. Maar ze nemen ICT-studies niet in hun keuzeoverwegingen mee, vaak omdat ze hiervan een beperkt beeld hebben. En meisjes komen te weinig vrouwelijke professionals en onderzoekers tegen die met veel plezier al wel werken in een ICT-functie, binnen een ICT-bedrijf of in het ICT-onderzoek.

Om deze redenen heeft VHTO de portal DigiVita opgezet, waar meisjes, zowel op school als thuis, zich kunnen oriënteren op alle mogelijkheden met en binnen de ICT.

Hier staan filmpjes en verhalen van vrouwelijke ICT'ers, en links naar nieuwe ICT-gadgets en ontwikkelingen. In de activiteitenagenda staan chatsessies aangekondigd en andere leuke activiteiten voor meisjes, bijvoorbeeld programmeerworkshops.  

Dit doe ik

Kent u vrouwen en mannen met een beroep in bèta, techniek of ICT? En weet u welke werkzaamheden deze vrouwen en mannen uitvoeren en wat hun beroep inhoudt? 

Om meisjes en jongens (en hun ouders) een beter beeld te schetsen van technische beroepen heeft VHTO de beeldenbank 'Dit doe ik' ontwikkeld met foto’s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een bèta/technische opleiding die nu een beroep in bèta/techniek hebben. Het doel van 'Dit Doe Ik' is de genderstereotypering (voor meisjes en jongens) over de bèta/technische beroepsbeoefenaar te doorbreken. Neem een kijkje op www.ditdoeik.nl