Terugblik Rolmodellenfestival

Wanneer:
- ,
Foto's: Liesbeth Dingemans/a>.

‘Jij maakt het verschil’ – het Rolmodellenfestival 2019

Op vrijdag 20 september organiseerde VHTO samen met ProRail het Rolmodellenfestival.  De rolmodellen van VHTO zetten zich in om genderstereotypen over vrouwen en bèta, techniek en IT te doorbreken. Tijdens verschillende voorlichtingsactiviteiten enthousiasmeren zij meisjes voor de bèta, technische, IT-sector. Vrijdag kwamen zij samen bij ProRail in Utrecht, om ervaringen uit te wisselen en om meer te leren over verschillende thema’s. Van gender verschillen in het brein tot aan presentatievaardigheden en van bouwen met lego tot aan vrouwennetwerken, het aanbod van de workshops was heel divers. 

Vrijdagochtend vroeg kwam, heel toepasselijk, het volgende nieuwsbericht naar buiten: Sociaal-Economische Raad concludeert: hard vrouwenquotum is nodig voor de top van het bedrijfsleven. Desiree Hoving, dagvoorzitter, had het bericht ook gehoord en haakte er meteen op aan. ‘Beter aansluitend nieuws kan bijna niet op een dag als vandaag, waarop het belang van vrouwelijke bèta, technische, IT-rolmodellen centraal staat. Ik ben benieuwd om te ontdekken hoe jullie, als vrouwelijke professionals, over dit quotum denken. Ik kijk uit naar de interessante discussies. Maar om te beginnen geef ik nu het woord aan Dr. Lara Wierenga, zij gaat een lezing over Gender en het Brein geven.’ 

Dr. Lara Wierenga opende haar lezing met de vraag: ‘Zijn er meisjes en jongens hersenen?’. Vervolgens vertelde zij aan de hand van acht interessante feiten meer over geslacht en het brein. Een uitspraak die goed aansloeg bij het publiek was: ‘Wij kunnen niks in de hersenen vinden waaruit blijkt dat meisjes minder goed in technische vakken zouden zijn dan jongens.’ Na de lezing kwamen Astrid Jobse en Ines Plasman-Levert van ProRail aan het woord. Desiree sprak met hen over het belang van rolmodellen, hun ervaringen als vrouw in de technische sector en de man/vrouw balans bij ProRail.  Met het gesprek kwam een einde aan het plenaire ochtendgedeelte, het was tijd voor de verschillende workshops. 

‘Wij kunnen niks in de hersenen vinden waaruit blijkt dat meisjes minder goed in technische vakken zouden zijn dan jongens.’

Annemijn Smulders en Jara Frederiks, VHTO, mede- organisatoren van het festival hadden een interessant dagprogramma met verschillende workshops samengesteld. De workshops gingen over uiteenlopende onderwerpen, van het motiveren van pubers tot aan je persoonlijke invloed op het diversiteitsbeleid van je bedrijf. Leuk detail is dat de ruimtes waar de workshops werden gegeven vernoemd waren naar invloedrijke vrouwen uit de geschiedenis, zoals de schei- en natuurkundige Marie Curie, wiskundige Vivienne Malone-Mayes en natuurkundige Chien-Shiung Wu. 

Tijdens de plenaire afsluiting in de middag was duidelijk te merken dat de workshops de rolmodellen hadden geïnspireerd. Ze waren nog geanimeerd met elkaar in gesprek toen Desiree het woord nam om het slotpanel aan te kondigen. Evelien Damhuis, Officier van Dienst - Spoor bij ProRail, Jannie Minnema, President Platform DIT & Director Information Technology services MN, Tineke Bakker-van der Veen, Managing Director Boeing Benelux & Nordics, en Marjon Swinkels, Directeur Ingenieursbureau Nelissen gingen met elkaar in gesprek over diversiteit in bèta, techniek en IT.  

Tineke Bakker-van der Veen benadrukte dat rolmodellen in elke laag van een organisatie belangrijk zijn en invloed kunnen hebben op het diversiteitsbeleid. Jannie Minnema sloot zich hierbij aan en zei: ‘Het gaat er niet over of je een hoge of een lage functie hebt, maar over de impact die je persoonlijk maakt’. Marjon Swinkels was van mening dat er ook een belangrijke rol  voor het onderwijs is weggelegd. ‘Door meer rolmodellen in het onderwijs in te zetten kunnen leerlingen zich beter oriënteren op hun toekomst.’ Evelien van Damhuis benadrukte dat dicht bij jezelf blijven heel waardevol is en dat je vaak zonder dat je het zelf doorhebt al een rolmodel bent. Doordat de vrouwen allemaal een andere achtergrond hebben werd het onderwerp vanuit verschillende perspectieven besproken, wat het gesprek heel afwisselend maakte. 

'Rolmodellen zijn belangrijk in elke laag van een organisatie.'

Na het gesprek sloot Desiree de dag af: ‘Er zijn veel verschillende meningen, visies, thema’s en onderwerpen besproken. Feiten over het brein, het belang van rolmodellen, het tekort aan vrouwelijke bèta, technische, IT-professionals en de oorzaken en oplossingen voor dit tekort. Stuk voor stuk heel relevant. Ik vind het heel bijzonder om te zien dat jullie je als rolmodel met zoveel passie en plezier voor de nieuwe generatie meisjes en vrouwen inzetten. De titel van het festival zegt het al, jullie maken het verschil!’ 

'Jij maakt het verschil!'

Rolmodellenfestival in beeld