Afscheidsinterview Esther: "Ik denk dat ik uiteindelijk wel het meest trots ben op DigiVita."

13 september 2021

Esther van Schaik heeft zich 12,5 jaar als beleidsmedewerker bij VHTO ingezet voor meer vrouwen in beta, techniek en IT. Ze heeft veel voor VHTO betekend en daarnaast een belangrijke rol gespeeld bij het op de kaart zetten van dit onderwerp in Nederland. We blikken met haar terug op 12,5 jaar VHTO. 

> Wat was je meest memorabele moment bij VHTO? 

“Ik kan er niet eentje noemen, maar lang geleden hebben wij internationale studiereizen voor beleidsmedewerkers in hoger onderwijsinstellingen georganiseerd. Toen zijn we naar Helsinki, Finland geweest. Vergeleken met Nederland, kiezen daar veel meer vrouwen voor IT en techniek.

Daar hebben we professor Jacqueline Eccles ontmoet. Zij heeft 40 jaar onderzoek gedaan naar ons thema. Door haar zijn we het internationale gender en STEM onderzoeksnetwerk gestart. In dit netwerk kunnen onderzoekers kennis uitwisselen over wat wel en niet werkt als het gaat om de participatie van vrouwen in IT en techniek te verhogen. 

Ik denk dat ik uiteindelijk wel het meest trots ben op DigiVita. Daar was ik sinds 2013 bij betrokken. Met DigiVita lieten we meisjes op jonge leeftijd kennis maken met IT en brachten we ze in contact met IT-rolmodellen. Vooral van de zomerkampen kreeg ik altijd ontzettend veel energie.” 
 
> Wat heeft je het meest verbaasd ten aanzien van het onderwerp meer vrouwen in bèta, techniek en IT?

“De unieke situatie dat Nederland achterloopt in vergelijking tot andere landen op het gebied van vrouwen in de techniek.” 
 
> Wat was je grootste valkuil binnen VHTO?  

“Hoewel ik al zolang werkte bij VHTO en bewust was van alle vooroordelen, heb ik mezelf wel eens betrapt dat ook ik aan stereotypering doe. Wanneer ik bijvoorbeeld een 8-jarig meisje bij een zomerkamp fanatiek zie programmeren, dan wil ik bijna tegen haar zeggen: “wat goed van jou”, terwijl het de normaalste zaak hoort te zijn”.  

> Wat ga je het meest missen?  

“Het contact met collega’s. Natuurlijk ook de vrouwelijke studenten en rolmodellen die zich vol enthousiasme vrijwillig inzetten voor VHTO.” 
 
> Wat wil je iedereen meegeven die zich inzet voor meer vrouwen in techniek?  

“Blijven volhouden en kom vooral in contact met bètatechnische vrouwen, dan zie je direct hoe ontzettend leuk het is, wat zij doen. Dat is wat mij energie geeft.” 
 
> Heb je een leuke laatste boodschap voor je (ex) collega’s?  

“Ik ben echt onder de indruk en trots op alle collega’s wat we met z’n allen in het afgelopen jaar hebben bereikt, ondanks corona.” 

 
Dankjewel voor je inzet Esther. Het ga je goed!