'Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen'

05 januari 2022

Een gesprek met VHTO Leading Lady Mirjam van Olst

Als ze vindt dat het nodig is, dan stapt VHTO leading lady Mirjam van Olst naar voren. Zo werd ze directeur van een onderneming tijdens haar studie, stond ze op vele podia als SharePoint expert en werd ze Capability and Operations Lead, terwijl ze daar niet meteen de ervaring voor had. “Ik ben altijd op zoek naar uitdaging. Als het er niet is, raak ik verveeld.”

Een eerste bepalende keer dat ze naar voren stapte, was toen ze directeur werd van de onderneming vanuit haar studie Technische Computerkunde. In eerste instantie was die mini-onderneming, waarin ze webpagina’s maakte, een opdracht van school. “Na een jaar moesten we stoppen, maar wij hadden nog heel veel werk. We besloten een BV op te richten, waar ik samen met een meer ervaren ondernemer directeur werd. Het betekende dat ik zeven tot acht studenten moest managen en dat was best een hoop gedoe.” Dus werd de BV stopgezet en ging van Olst samen met een vriend verder met haar eigen bedrijf. “Hij deed de acquisitie en ik bouwde webapplicaties. Toen nog in de Microsoft taal “Classic ASP”. Vier jaar lang heb ik dat gedaan. Het was een ontzettend leuke tijd waarin ik veel gave opdrachten deed en de hele wereld over reisde.”

Tot ze een opdracht moest verlengen en weer hetzelfde ging doen. Ze besloot over te stappen naar de Nederlandse IT-dienstverlener Macaw, want ze zocht uitdaging en collega’s. “Ik was 24 jaar en vond mezelf te jong om hetzelfde trucje te blijven herhalen.” Dat lukte want bij Macaw kwam ze op projecten terecht, waar ze aan de slag ging met SharePoint. “Daar wist ik toen nauwelijks wat van, maar ik kwam op de kamer terecht bij iemand met wie ik het goed kon vinden en waarvan ik veel kon leren. Het was een groot project, met veel maatwerk, waardoor ik het SharePoint platform heel goed leerde kennen.”

Van Olst werd de eerste Nederlander (buiten Microsoft) die de titel Microsoft Certified Master SharePoint kreeg, de hoogste certificering op het gebied van Microsoft. “Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen.” Samen met Marianne van Wanrooij was ze in die periode beheerder van de Nederlandse SharePointgebruikersgroep. In die rol organiseerde zij regelmatig avonden waarin kennis werd gedeeld. Ze publiceerde ook magazines, blogs en een boek. Vanaf het moment dat ze een van de bekendste SharePointexperts werd in Nederland,  werd ze benaderd door Avanade om daar aan de slag te gaan.

Dat aanbod nam ze aan. “Ik was getraind om met hele grote SharePoint omgevingen te werken en dat wilde ik ook graag toepassen. Avanade is een wereldwijd bedrijf en als dochteronderneming van Accenture zitten ze aan tafel bij grote klanten. Tijdens mijn sollicitatiegesprek vertelde Avanade dat ze me graag wilden hebben en dat ik maar moest zeggen wat ik wilde. Ik mocht alle dingen die ik deed voor de community blijven doen en op dag drie zat ik bij een klant die het grootste SharePointplatform ter wereld had. Dus ik kreeg precies wat ik wilde.”

Rolmodellen en kruiwagens


In die periode waren een aantal personen belangrijk geweest voor haar carrière, zegt ze. “Bijvoorbeeld mijn toenmalige baas bij Macaw die me naar voren schoof om een demo te geven op een groot Microsoftcongres. Hij had meer kennis dan ik, maar hij vond toch dat ik het moest doen. Het was mijn eerste keer presenteren voor een groot publiek. Ik vond dat zo gaaf. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik die communitykant op ging.” Maar ook de vriend met wie ze het bedrijf runde, was bepalend, zegt ze. “Vaak begonnen ze aan hem de technische vragen te stellen, waarna hij altijd naar mij verwees. En ook mijn vriend die ik had toen ik voor de Microsoft Certified Master ging. Hij heeft me geholpen om de infrastructuur kant van het SharePoint platform onder de knie te krijgen.”

Die mannen waren dus belangrijke kruiwagens, maar ze moeten hun rol ook niet overstappen, is haar tip. “Ze moeten het roer niet overnemen als ze willen helpen. Neem niet aan dat je weet wat degene die je wilt helpen nodig heeft. Stel vragen en luister naar de antwoorden.” En ook vrouwen hebben een belangrijke rol, daarom is ze zelf ook rolmodel voor VHTO. “Om een rolmodel te zijn, hoef je niet de techniek in te gaan. Laat gewoon niet alles over aan mannen als je het ook zelf kunt doen, bijvoorbeeld schilderijen ophangen, lampen vervangen, of scheidsrechter zijn bij de sport van je kinderen. Vaak zie je dat op dat soort momenten vrouwen een stap achteruit doen. Als je wilt laten zien dat meisjes het kunnen, dan moet je het goede voorbeeld geven.”

Een andere belangrijke rol had de countrymanager van Avanade. Ze stapte namelijk over naar een niet-technische rol, terwijl ze daar misschien niet de juiste ervaring voor had. “Ik wist dat ik een stap wilde maken. Ik moest me laten bijscholen, omdat de kennis die ik had niet meer paste bij de vraag van de klanten. Dat zag ik niet meer zitten. Een aantal mensen om me heen vonden de overstap naar een sales rol logischer, maar ik zag dat niet zitten. Ik vond dat mijn kracht niet daar lag.”

Geen ervaring, maar goed over nagedacht


Ze meldde zich bij haar manager – de countrymanager van Avanade Nederland – toen ze zag dat de Nederlandse Capability and Operations Lead vertrok. “Ik zei dat ik die rol wel wilde doen. Ik had nog helemaal geen ervaring in die richting dus dat was misschien wel een rare zet.” Maar ze had er wel goed over nagedacht. “Met inrichten van processen had ik misschien geen ervaring, maar ik had als programmamanager wel al een groot team geleid en daar wilde ik graag in verder. Ik vond het ontzettend leuk om die mensen te motiveren en dat ging ook goed. Het team draaide goed, de sfeer was goed, ondanks dat er ook soms escalaties waren naar de opdrachtgever toe. Ik kon dat allemaal goed managen.  Bovendien vond ik het belangrijk dat de nieuwe persoon in de rol van Capability and Operations Lead iemand was die vanuit Avanade kwam.”

Ze kreeg de rol en zette een cultuurprogramma op voor Avanade Nederland. Iets waar ze trots op is. “Dit programma moest ervoor zorgen dat mensen beter met elkaar gingen samenwerken. De tagline van dat programma was ‘Together being the best at everything that we do’. Wereldwijd werd er niet veel later een nieuwe bedrijfsstrategie neergelegd die de tagline had ‘Together we go beyond’. Dat was wel tof dat die tagline en het uitgangspunt zo dicht bij het doel van het cultuurprogramma lag. Het programma loopt nog, maar ik geloof wel dat het programma nu al zijn vruchten heeft afgeworpen. Mensen werken nu meer en beter samen. En we hebben ondanks een flinke werknemersgroei de cultuur van de organisatie weten te behouden.”

Onmogelijke opdracht

Inmiddels is ze Global Business Applications Talent Lead waar ze verantwoordelijk is dat Avanade genoeg talent werft en behoudt om de vraag van klanten te kunnen vervullen. Een onmogelijke opdracht, zegt ze zelf lachend. “Mensen vroegen me wat me beloofd was dat ik dit ging doen. Ik moet namelijk de vraag die we krijgen vanuit opdrachtgevers invullen met genoeg werknemers. Er is momenteel zo’n krapte, je vindt eigenlijk nooit genoeg mensen. Maar toen ik die opdracht kreeg, dacht ik alleen maar wat een gave uitdaging. Ik weet niet of ik tegenslagen als een tegenslag zie. Ik ben altijd op zoek naar uitdaging. Als het er niet is, raak ik verveeld.”

Ze is ook gedisciplineerd en gedreven. “Misschien komt de neiging om de leiding te zoeken wel voort uit dat ik graag controle wil hebben. Ik denk en wil snel. Dat helpt niet altijd, soms heb ik de neiging om anderen voorbij te lopen. Maar ik kan mensen bij elkaar brengen, mensen vertrouwen me. De afgelopen vier jaar heb ik ook veel coachingsgesprekken gevoerd en dat vind ik ook erg leuk om te doen.”

Ze doet dus wat ze graag zou willen doen. Dat is het advies dat ze ook geeft aan meiden die voor een keuze staan. “Maak je niet druk over randzaken, maar doe wat je graag zou willen doen. Blijf niet hangen in hoeveel andere meiden de studie volgen of willen doen. Je kan de studie die je helpt om het werk te kunnen doen wat je zou willen doen, ook combineren met vriendinnen buiten je studie. Volg je eigen weg. Als de weg nog niet bestaat, creëer hem dan.”

Mirjam van Olst heeft meer dan 20 jaar ervaring in IT Consulting. Zij werkte jaren in verschillende technische rollen. Nu is ze Global Business Applications Talent Lead voor Avanade. In die rol zorgt ze dat er genoeg talent is binnen Avanade om de vraag van de klant en dus de markt in te vullen. Mirjam heeft Technische Computerkunde gestudeerd aan de Technische Hogeschool Rijswijk.

Tekst: Rian van Heur