VHTO BLOGT | GIRLSDAY 2020 | Logistiek professional: Inga Helmons

24 maart 2020

Girlsday 2020 staat in het teken van de sector logistiek. De talenten van meisjes zijn hard nodig in de logistiek. Diversiteit op de werkvloer draagt bovendien bij aan het succes van bedrijven. De Topsector Logistiek wil daarom meisjes duidelijk maken dat het uitdagende werk in de logistiek uitstekend bij hen past. We hebben vrouwelijke logistieke professionals gevraagd meer over hun interessante vakgebied te vertellen.

Inga Helmons is Logistics Engineer bij de UC Group en vertelt meer over haar beroep.

Wat doet een Logistics Engineer?

Een hele afwisselende baan met internationale aspecten!

Ik werk sinds anderhalf jaar bij de UC Group als logistics engineer, een hele afwisselende baan met internationale aspecten! Via UC Group word ik ingehuurd door andere bedrijven. Deze bedrijven kunnen gevestigd zijn in heel Nederland en soms ook in het buitenland.

Bedrijven huren mij en andere collega’s in, om bijvoorbeeld verbeterprojecten uit te voeren, op logistiek of supply chain gebied. Ik kijk dan naar de processen en praat veel met mensen. Vervolgens probeer ik de processen aan de hand van alle informatie die ik krijg van het bedrijf te verbeteren. Een ander voorbeeld is een nieuw magazijn dat gebouwd wordt. UC Group wordt vaak gevraagd om de indeling van het magazijn te bedenken, waar alle palletstellingen moeten staan, waar alle kleine producten komen te liggen en welke route werknemers kunnen nemen om zo min mogelijk te lopen.

Een paar weken geleden heb ik een project gedaan in Schotland. Hiervoor moest ik om de week een of twee dagen naar Schotland. Samen met drie andere collega’s heb ik gekeken of de vestiging en de magazijnen nog groot genoeg zijn voor de komende 10 jaar.
Naast verbeterprojecten, werk ik soms ook tijdelijk voor een ander bedrijf. Ik val dan een aantal maanden voor iemand in als iemand ziek is of met zwangerschapsverlof gaat.

Waarom heb je voor de logistiek gekozen?


Ik heb eerst Internationale Bedrijfskunde gestudeerd en ben daarna verder gegaan met Supply Chain Management. Ik vond dit het leukste onderdeel van een bedrijf, omdat je in dit werkgebied veel moet regelen, elke dag is anders en de wereld kan niet zonder een goede supply chain en logistiek! Zelf heb ik een opdracht gedaan in 'last-mile' leveringen; de laatste stap voordat het bij de klant komt, als je bijvoorbeeld iets bestelt bij een winkel. Dit zijn de pakketjes die door PostNL of DHL bij je thuis bezorgen. Dit deel van logistiek heb ik aandachtig onderzocht. Hierdoor werd ik alleen maar enthousiaster over logistiek.

Wat maakt de logistiek leuk voor meisjes?


De logistieke wereld heeft veel te bieden en het kan erg uitdagend zijn. Er zijn veel verschillende banen te vinden en steeds meer andere meisjes en vrouwen werken in de logistiek, waardoor het niet alleen meer een mannenwereld is. Bij mijn studie bestond de helft uit meisjes en we hebben nog regelmatig contact. Zo maken wij samen leuke uitstapjes. Tijdens deze uitstapjes kletsen we over alle verschillende logistieke banen die iedereen heeft.

Als je in de logistieke sector werkzaam bent kun je lid worden van de jongerenvereniging Jong Logistiek Nederland, waar ik in het bestuur zit. Wij organiseren events en leuke uitstapjes voor studenten en jongeren die studeren of werkzaam zijn in de logistiek!