FEMIT - ‘Meisjes, ga er met extra paardenkracht tegen aan’

22 januari 2021

Liza Darwesh (20) is derdejaars student ICT op de Hogeschool van Amsterdam. Zij streeft naar meer vrouwelijke programmeurs aan de top. Dit doet zij ondermeer door meisjes te laten zien hoe leuk programmeren is als begeleider van de DigiVita Code Events.

Ook is zij een van de drijvende krachten achter de studentenvereniging FEMIT bij de HvA. Een netwerk waar vrouwelijke studenten en IT professionals met elkaar kunnen chillen, gamen en kennis delen. Een groot succes, want FEMIT is onlangs met de HVALL Inclusive Award onderscheiden.

Een gesprek met een gedreven en trotse studente.

Kun je ons meer vertellen over FEMIT?

‘Het idee voor FemIT is ontstaan, doordat Lisa van der Plas (docent ICT en oprichter van FemIT) tijdens haar afstudeerstage bij VHTO bezig is geweest met het idee dat er absurd weinig vrouwen binnen de IT-sector zijn. Iets wat Lisa zelf ook al tijdens haar studie ervaarde. Ze miste het contact met mede vrouwelijke ICT-studenten en wilde daarom graag een studentenvereniging oprichten voor vrouwen binnen de HBO-ICT om een team te vormen met elkaar.

Ik was meteen enthousiast toen Lisa mij vroeg om mee te doen. Met nog een aantal andere studentes hebben wij de vereniging opgezet. Naast studentes kunnen ook vrouwelijke IT professionals aansluiten. Wij organiseren events, nodigen sprekers uit, helpen elkaar met programmeren en chillen of gamen samen. Je ziet dat hier behoefte aan is. We zijn met een club van 50 vrouwen begonnen en dit is na een jaar meer dan verdubbeld’.

Meer vrouwelijke programmeurs aan de top

Wat geweldig, FEMIT heeft op 12 januari jl. de HvAll Inclusive Award ontvangen?

De HvAll Inclusive Award is een initiatief van Platform Inclusie van de HvA en wordt uitgereikt aan een docent of student die zich op bijzondere wijze inzet voor inclusief onderwijs. ‘Wij hebben nooit verwacht dat FemIT zo groot zou worden en kunnen met trots zeggen dat het allemaal komt door onze geweldige unit die zich hiervoor heeft ingezet. Wij zijn ontzettend blij met deze erkenning!

We zien ook aan de reacties buiten HvA, bijvoorbeeld in de comments onder Nu.nl of in de reacties op LinkedIn dat de meesten het een geweldig initiatief vinden en dat zij ons erg steunen.'

Met FEMIT hopen wij dat er meer vrouwen in de IT sector komen, want de diversiteit zal een bedrijf of organisatie goed doen. Vrouwen hebben een andere kijk op dingen. Je ziet steeds meer bedrijven met vrouwen aan de top. En dat is waar wij naar streven, meer vrouwelijke programmeurs aan de top’.

Je bent ook begeleider van onze DigiVita Code Events, hoe heb je hierover gehoord?

‘Lisa (van der Plas) plaatste de oproep van VHTO voor begeleiders in de FEMIT groep. Mij leek het gelijk ontzettend leuk om hieraan mee te doen. Ik kan mijn passie voor programmeren overbrengen op meisjes, en leer tegelijkertijd hoe een online event in zijn werk gaat. De DigiVita X-Mas Code event ging echt top! Het was enorm leuk om te zien hoe actief de meisjes meededen en hoe enthousiast ze na afloop waren. Ik heb er oprecht onwijs veel van genoten!’

Waarom heb jij voor deze studie gekozen?

‘De reden dat ik Technische Informatica (richting binnen ICT-opleiding) op de HvA ben gaan studeren, kwam door mijn passie voor elektronica en natuurkunde. Op de middelbare school was ik niet heel goed in natuurkunde, maar wel in het hoofdstuk Elektriciteit. Het leek me echt geweldig om later iets met ruimtevaart te studeren. De HBO-opleiding die in de buurt kwam van Lucht- en Ruimtevaarttechniek was Technische Informatica.

Nadat ik mijn propedeuse had behaald, ben ik toch van gedachten veranderd. Tijdens de opleiding groeide mijn liefde voor programmeren en computertechniek. Daarom koos ik toch voor deze studie. Na het afronden van mijn HBO Bachelor-opleiding wil ik een master gaan doen in Artificial Intelligence Engineering Systems.'

Meisjes, ga er met extra paardenkracht tegenaan

Tot slot, wat adviseer jij meisjes als zij een bèta, technische of IT studie overwegen?

'Op de open dagen van de HvA geef ik voorlichting aan aankomende studenten. Dan hoor ik vaak meisjes zeggen, dat zij een IT-studie zo lastig lijken, en dat dat echt iets is voor jongens. Mijn advies aan meisjes is: het hoeft echt niet lastig te zijn. Als je iets wilt behalen of bereiken, ga er met extra paardenkracht tegen aan! Want hoe vervelend het ook klinkt, wij meisjes staan er anders in dan jongens en dat is gewoon zo.

Jongens kunnen meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld motoren, doordat zij in hun jeugd met hun vader of vrienden hiermee bezig zijn geweest. Maar dat betekent niet dat meisjes dit niet kunnen: als jij met motivatie en zelfvertrouwen de opleiding volgt, dan komt het helemaal goed!'