Girlsday bij Kuijpers

02 april 2019 Door Marian van Sprakelaar

Ontwikkelaar van duurzame installatietechnieken

Kuijpers ontwikkelt al jaren duurzame installatietechnieken. Aukje Kuypers, CEO van Kuijpers, vindt het belangrijk om ook jongere generaties bij deze nieuwe ontwikkelingen te betrekken. Girlsday is daar het perfecte evenement voor. Jonge meisjes ontdekken de wereld van techniek en raken geïnspireerd om in de toekomst ook bij te dragen aan technische innovaties.  

Wat doet Kuijpers?
Kuijpers bestaat sinds 1921 en is een echt familiebedrijf. In 2013 trad Aukje Kuypers in de voetsporen van haar vader en nam zij zijn rol als CEO van het bedrijf over. De filosofie van Kuijpers, waarin bewust leven met oog voor mens en milieu centraal staat, wordt van generatie op generatie doorgegeven. Tegenwoordig komt de filosofie van het familiebedrijf tot uiting bij het bouwen van duurzame installaties die bijdragen aan een gezonde werk- en leefomgeving.

Aukje streeft er naar dat Kuijpers in de toekomst alleen nog maar energie neutrale installaties realiseert en investeert daarom in nieuwe en creatieve oplossingen. Haar innovatieve ideeën en bedrijfsvoering zijn ook bij anderen in de technische sector niet onopgemerkt gebleven. Dit jaar is Aukje verkozen tot Bouwvrouw van het jaar (Cobouw), in 2018 won zij ook al de prijs voor Zakenvrouw van het Jaar. Zij zet zich in voor duurzaamheid en diversiteit en ‘anders denken’ zijn voor haar belangrijke pijlers.

Hoe kan je de nieuwe generatie enthousiasmeren? 
Op dit moment werken er ongeveer 100 vrouwen bij Kuijpers, waarvan 9 in een technische functie. Aukje zou graag zien dat er meer vrouwen met een technische achtergrond bij Kuijpers komen werken. ‘Het is nog altijd lastig om vrouwen met een technische achtergrond te vinden’, zegt Aukje. ‘Ik merk dat meisjes wel een technische opleiding willen doen, maar niet in de context waarin deze nu wordt aangeboden. Volgens mij worden technische opleidingen aantrekkelijker voor meisjes als ook de toepasbaarheid van techniek in maatschappelijke en sociale contexten duidelijk is. Dit is ook een van de redenen waarom Kuijpers meedoet met Girlsday’. Aukje hoopt dat de meisjes een beter beeld krijgen van de technische sector en ook eerder zullen kiezen voor een technische opleiding. Zelf heeft zij ook uit persoonlijke ervaring gemerkt dat het helpt om al op jonge leeftijd in aanraking te komen met techniek. 

Ben jij je bewust van je omgeving? 
Voor de komende editie van Girlsday heeft Kuijpers een erg leuk programma opgesteld. Tijdens Girlsday komen alle verschillende aspecten van het bedrijf aanbod, ook hier komen de brede visie en filosofie van Kuijpers goed naar voren. Naast technische activiteiten zoals het maken van een kaarsenstandaard, solderen en 3D tekenen krijgen de meisjes ook een workshop Aikido. Hoewel Aukje Aikido niet zelf in het programma heeft opgenomen, begrijpt ze erg goed waarom dit onderdeel er wel in staat. Aukje licht toe: ‘Bij Aikido staat bewegen in harmonie met jezelf, anderen en de wereld om je heen centraal. Dit idee is ook erg belangrijk in de werkende omgeving. Ook daar is het goed om je bewust te zijn van je omgeving, in te spelen op wat er gebeurt en je blikveld te verruimen.’   

Wat brengt de toekomst? 
‘Girlsday is ook een positieve ervaring voor Kuijpers als bedrijf’, vertelt Aukje. ‘De organisatie van het evenement zorgt ervoor dat je kritisch naar je eigen bedrijf kijkt, het zorgt voor moment van reflectie. Daarnaast zijn onze medewerkers enorm enthousiast om hun ervaringen en kennis met de meisjes te delen. Het allerleukste is dat je zelf ook weer nieuwe dingen leert van de meisjes, ze hebben namelijk zoveel creatieve en originele ideeën. Door open te staan voor nieuwe ideeën blijf je een aantrekkelijke werknemer, ook in de toekomst.’

Aukje hoopt dat de meisjes aan het eind van de dag verrast zijn over de verschillende mogelijkheden in de technische wereld. Dat de meisjes zien dat Kuijpers niet alleen bezig is met techniek, maar dat ook mensen en hun behoeften een belangrijke rol spelen. Maar bovenal hoopt zij dat de meisjes zijn gaan zien welke kansen er in de technische sector voor hen liggen. ‘Ik vind dat er een belangrijke rol voor meisjes en vrouwen in de technische sector is weggelegd’ zegt Aukje. Hoewel zij dit zelf niet meteen zo zag, is Aukje een belangrijk voorbeeld voor andere vrouwen. Met haar carrière laat zij zien dat ook vrouwen succesvol kunnen zijn in de technische sector.     

Op Girlsday komen op twee locaties van Kuijpers, in de Meern en in Den Bosch, meer dan honderd meisjes van verschillende basis- en middelbare scholen op bezoek.    

Tekst: Marian van Sprakelaar; VHTO: Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek   

Foto: Maureen van Holland, hulpmonteur bij Kuijpers, bron: Kuijpers