Hoe we samen met Xena meer meisjes warm maken voor een baan in tech

14 september 2021

Hoe we samen met Xena meer meisjes warm maken voor een baan in tech

Wij zijn trots en blij om te melden dat Xena VHTO heeft geselecteerd als eerste Nederlandse partner voor Xena’s missie om de genderkloof in tech te dichten. Deze missie sluit naadloos aan bij de missie van VHTO dat streeft naar een technieksector die een afspiegeling van de samenleving. Samen gaan we verschillende activiteiten uitvoeren, waaronder code-events met meisjes.

Directeur Sahar Yadegari van VHTO is verheugd over de samenwerking met Xena. “Toen ik een paar maanden geleden sprak met een van de oprichters van Xena verliet ik dat gesprek met nieuw optimisme over hoe we de genderkloof in IT kunnen aanpakken. Xena staat voor een nieuwe generatie van bedrijven die zich inzetten voor meer vrouwen in IT en, belangrijker nog, hoe vrouwelijk IT-talent behouden kan blijven voor technische rollen. Daarnaast wil Xena investeren meisjes zodat zij IT-vaardigheden krijgen én een toekomst in IT zien.”

Iedereen maker van technologie

Xena vindt dat iedereen de kans moet krijgen om een maker te worden van technologie en heeft daarom de missie om de genderkloof in tech te dichten. Het bedrijf werkt aan een community die zich inzet voor meer meisjes en vrouwen in techniek. Die community komt fysiek en virtueel samen en zodat meisjes en vrouwen rolmodellen en mentoren vinden, kennis kunnen delen en kansen kunnen bespreken.

Voor december 2022 investeert het bedrijf 150.000 euro in initaitieven die daartoe bijdragen. VHTO is een van de partners die hiervoor gekozen is. Daarnaast zullen 220 vrouwen worden geholpen door het mentorennetwerk en worden er 150 vrouwen geworven voor seniortechnische rollen.

Code Event Music & Tech

Het eerste evenement dat VHTO en Xena organiseren staat al gepland. Op 8 oktober is het Code Event Music & Tech samen met FUGA. Meisjes uit havo 5, vwo 5 en vwo 6 maken dan kennis met technologie in de muziekindustrie. Ze ontmoeten verschillende vrouwelijke techprofessionals die werken met enkele van de grootste artiesten in de muziekindustrie. Deze techprofessionals zullen laten zien hoe zij technologie inzetten om muziek en festivals tot leven te laten komen.