Meet the Team: Annemijn Smulders

25 januari 2021

Hoe werken wij nu in coronatijd?

Sinds december is Nederland in totale lockdown en zijn scholen weer tot afstandsonderwijs overgegaan. Wat betekent dit voor de werkzaamheden van Annemijn? Zij is projectmedewerker bij VHTO en verantwoordelijk voor Girls' Day en Beeldenbrekers.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis en lockdown voor jouw projecten? Laten we Girls' Day bespreken, aangezien dit een groot jaarlijks evenement van VHTO is.

'In aanloop tot 2 april 2020 (dag waarop Girls' Day vorig jaar fysiek zou plaatsvinden) hadden we honderden bedrijven en scholen met elkaar in contact gebracht voor het organiseren van bedrijfsbezoeken. We zagen er naar uit dat er weer een grote groep meiden de wereld van bèta, techniek en IT op een feestelijke manier zou mogen ervaren. Helaas mocht dit niet zo zijn door de situatie rondom het coronavirus. Dat was wel even een teleurstelling. Maar al snel werd ons ook duidelijk dat deze periode eigenlijk een mooie kans is om meiden te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT! Het is namelijk meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk deze sector is voor onze samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen.

We hebben onze schouders dus maar even laten hangen en toen snel een vuist gemaakt om onze activiteiten opnieuw uit te vinden. Girls’ Day 2020 werd toch nog een succes, doordat Microsoft een groep meisjes een mooi online programma kon aanbieden. Dat leverde veel enthousiasme op, dat naar meer smaakte.

Sinds kort ben ik projectleider voor Girls’ Day 2021 en hebben we dit evenement meteen in een nieuw jasje gestoken. Zo gebruiken we nu een nieuw en gemoderniseerd logo en werken we toe naar een online editie van Girls’ Day op donderdag 15 april 2021.

 

Kun je meer vertellen over hoe Girls' Day 2021 eruit gaat zien?

'De dag zal geopend worden met een feestelijke online kick-off, die van 10:00 - 11:00 live wordt uitgezonden vanuit een studio. Anders dan bij vorige Girls’ Days kunnen álle scholen nu hierbij aanwezig zijn. Dat is het voordeel van een online programma natuurlijk!

Na 11:00 vinden er door het hele land digitale gastlessen van bedrijven plaats. Via een videoverbinding met het bedrijf ontvangen zij de meisjes virtueel, die vanuit huis of de klas inloggen. VHTO zet zich ook dit jaar weer in om scholen en bedrijven met elkaar in contact te brengen en we ondersteunen bedrijven bij het vormgeven van een waardevolle online gastles.'

Wat zijn de reacties van de scholen en bedrijven nu Girls' Day online gaat?

'Er zijn gelukkig al weer veel aanmeldingen binnen, dus ik heb er vertrouwen in dat het een mooie dag gaat worden. Het vergt wat creativiteit van alle betrokkenen, maar ik merk wel dat iedereen zich graag inzet om er wat van te maken.'

Wat is jouw wens voor 2021?

'Mijn wens is dat scholen weer wat ademruimte krijgen en dat leerlingen de kans krijgen om eventueel opgelopen vertraging in te halen. Wellicht kunnen we hier ook een ondersteunende rol in spelen, als je het bijvoorbeeld hebt over de lessen wetenschap en techniek op de basisschool. Ik hoop daarnaast dat dit jaar toch ook een beetje een positieve indruk achterlaat bij jonge meiden, nu ze hebben gezien hoe belangrijk technologie is voor bijvoorbeeld de volksgezondheid. En dat zij hier een belangrijke rol in kunnen vervullen.'