VHTO BLOGT | GIRLSDAY 2020 | Logistiek professional: Francien Tullemans

25 maart 2020

Girlsday 2020 staat in het teken van de sector logistiek. De talenten van meisjes zijn hard nodig in de logistiek. Diversiteit op de werkvloer draagt bovendien bij aan het succes van bedrijven. De Topsector Logistiek wil daarom meisjes duidelijk maken dat het uitdagende werk in de logistiek uitstekend bij hen past. We hebben vrouwelijke logistieke professionals gevraagd meer over hun interessante vakgebied te vertellen.

Francien Tullemans is Junior Project Manager en Supply Chain Analist.

Wat doet een Supply Chain Analist?

Ik ben werkzaam bij E-llis op de afdeling Consultancy & Solutions als Supply Chain Analist en Junior Project Manager. Dit doe ik inmiddels 5 jaar. Een erg internationale baan met veel afwisseling.

Wat ik doe is een ‘digitale tweeling’ nabouwen van een logistieke keten van een klant, hier kunnen we allerlei scenarios op los laten om tot inzichten te komen. Bij E-llis houd ik me dagelijks bezig met supply chain vraagstukken zoals netwerk optimalisaties en transport studies voor externe klanten. Deze klanten zijn zowel binnen als buiten Europa. Soms mag ik ook op reis voor mijn werk naar Zuid-Afrika, Polen of Brussel. Dit is dan om ons project te presenteren, training te geven of een workshop te houden bij een klant.

We werken voornamelijk met retailers. Ik werk bijvoorbeeld voor een van de grootste non-food retailer in Oost-Europa. Ze hebben meer dan 1900 winkels in Europa verspreid over 11 landen. Ze verkopen kleding voor het hele gezin en huishoudelijke producten tegen de laagst mogelijke prijzen. Het logistieke proces ziet er als volgt uit: producten worden ingekocht bij een Europese of internationale fabrikant en belevert aan een van hun magazijnen. Daar worden de goederen gesorteerd en pallets gebouwd om de hubs te beleveren in een van de 11 landen. Vanaf de hubs gaat het naar de winkels.Daarbij bereken ik een optimale locatie voor een magazijn, en bekijk of een klant genoeg capaciteit heeft om de toekomstige groei aan te kunnen, hoe er kosten bespaard kunnen worden in de logistieke keten, of een klant genoeg vrachtwagens heeft om alle winkels te bezorgen.

Ieder project is anders en brengt dus een nieuwe uitdaging met zich mee. Dit zorgt voor veel diversiteit in mijn werk. Vaak krijgen we grote datasets aangeleverd van onze klant die we gaan opschonen, structuren en analyseren. Dit brengt het nodige puzzelwerk met zich mee.

Waarom heb je voor de logistiek gekozen?

Ik heb International Business gestudeerd aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Daar had ik wel eens een studieblok over logistiek gehad. Maar eigenlijk kwam ik pas tijdens mijn afstudeerstage echt in aanraking met logistiek en supply chain. Dit vond ik zo interessant dat ik na mijn stage heb besloten om in dit vakgebied te blijven werken.

Ondanks dat je veel met technologie en systemen werkt, blijven mensen een erg belangrijke factor in de logistieke sector.

Zoals ik al zei, het leuke vind ik dat ik veel afwisseling heb in mijn werk. Daarnaast spreekt het contact met de klanten, zowel internationaal als nationaal, mij ook erg aan. Ondanks dat je veel met technologie en systemen werkt, blijven mensen een erg belangrijke factor in de logistieke sector. Je werkt dan ook met veel mensen van verschillende afdelingen samen. Want uiteindelijk zul je het toch samen moeten doen.

In (bijna) ieder bedrijf speelt logistiek een centrale rol. En bij ieder bedrijf is het nét weer ietsje anders. Op deze manier raak je nooit uitgeleerd en kun je altijd weer iets nieuws zien.

Wat maakt de logistiek leuk voor meisjes?

Steeds meer vrouwen in de logistiek

De laatste jaren zie ik steeds meer vrouwen in de logistiek. Zowel op mijn eigen werk, als op beurzen en ook tijdens evenementen van Jong Logistiek Nederland, waar ik regiocoördinator ben. (Jong Logistiek Nederland is een vereniging gericht op logistiek georiënteerde hbo-/wo-studenten en young professionals tot en met 30 jaar). Wat mij betreft is dit een stap in de goede richting en hoop ik dat meisjes inzien dat het niet alleen een mannenwereld is.  

Het leuke aan logistiek is dat het heel afwisselend is en je dus veel verschillende dingen kunt leren en doen. Naast technologie en nieuwe ontwikkelingen zijn mensen van groot belang in de logistieke sector. Je maakt altijd deel uit van een groter geheel waardoor samenwerken noodzakelijk is.