VHTO BLOGT | GIRLSDAY 2020 | Logistiek professional: Neeltje Gubbels

02 april 2020

Girlsday 2020 staat in het teken van de sector logistiek. De talenten van meisjes zijn hard nodig in de logistiek. Diversiteit op de werkvloer draagt bovendien bij aan het succes van bedrijven. De Topsector Logistiek wil daarom meisjes duidelijk maken dat het uitdagende werk in de logistiek uitstekend bij hen past. We hebben vrouwelijke logistieke professionals gevraagd meer over hun interessante vakgebied te vertellen.

Neeltje Gubbels is Sales Engineer.

Wat doe je als Sales Engineer?

De verantwoordelijkheden van een Sales Engineer bij Vanderlande zijn erg divers. Mijn kerntaak is het ontwerpen en verkopen van een geautomatiseerd logistiek systeem in een distributie centrum. Ik hebt dus een baan die zowel technisch als commercieel is; een erg leuke combinatie!   

Vanderlande is een project organisatie. Je werkt daarom voor enkele maanden in een team aan één of meerdere projecten werkt. Vaak begint een project met het analyseren van data van klanten. Dit gaat om informatie over de orders van bijvoorbeeld het afgelopen jaar en de verwachting van de groei in aankomende jaren. De markt waarop ik focus noemen wij ‘General Merchandise and Fashion’. Dat houdt in dat ik bezig ben met veel bekende retailers en e-commerce bedrijven.

Na de data analyse ga ik het concept en het ontwerp voor het systeem uitdenken. In eerste instantie werk je de processen uit en vervolgens ga je dit vertalen naar een systeem. Dit is een iteratief proces, waarbij je nauw samenwerkt met de klant, leveranciers van Vanderlande en veel interne collega’s. Samen kom je tot een finaal ontwerp, dat je presenteert aan de klant. Het grote doel is natuurlijk dat de klant voor jouw concept kiest en dat Vanderlande het systeem daadwerkelijk mag gaan bouwen.

Vanderlande is wereldwijd actief. Ik ben in de afgelopen jaren al naar verschillende landen binnen en buiten Europa gevlogen om systemen te verkopen. Dit maakt de baan extra leuk als je zo reislustig bent als ik!

Waarom heb je voor de logistiek gekozen?

Met logistiek kun je veel kanten op!

Ik heb voor logistiek gekozen omdat het erg breed is en er binnen logistiek uitdagingen te vinden zijn die vragen om vernieuwing, verbetering en creativiteit. Bij logistiek wordt vaak gedacht aan het transport-deel met vrachtwagens. Maar logistiek is veel meer: Het begint helemaal vooraan in de keten bij het ontwikkelen van een product/project en gaat door tot het bij de klant is afgeleverd. Je kunt daarom heel veel kanten op met een logistieke opleiding.

Wat maakt de logistiek leuk voor meisjes?

Competenties waar vrouwen in uitblinken

Mijn rol is niet alleen technisch. Logistieke vraagstukken hebben vaak behoefte aan mensen met planning en organisatie skills, analytische en commerciële capaciteiten en goede communicatieve vaardigheden. Dit zijn competenties waar vrouwen in uitblinken.  

Om een leuk voorbeeld te geven van zo’n logistiek vraagstuk: E-commerce in de kleding industrie neemt erg toe. Veel bekende kledingmerken hebben zowel winkels in het centrum van steden en verkopen online. In de winkel en op de website staan dezelfde producten, die opgeslagen liggen in één distributie centrum. Consumenten die online iets kopen bestellen vaak maar een paar kledingstukken en willen het liefst morgen de bestelling in huis hebben. Winkels daarentegen hebben vaak grote orders en vragen om een breed assortiment. 'Hoe kun je er als kledingmerk nu voor zorgen dat je aan allebei de vragen kunt voldoen? is een van de vragen waar ik mij mee bezig houd.

Je bent genomineerd voor Jong Logistiek Talent 2020. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

Afgelopen jaar heb ik gewerkt aan een project van een van ’s werelds grote kledingbedrijven, dat in Amerika logistieke processen in een nieuw distributiecentrum wilde automatiseren. Dit project heeft een jaar geduurd en ik heb hier een grote verantwoordelijke rol in vervuld. Ik ben benaderd voor de verkiezing Jong Logistiek Talent en heb toen verteld over dit project en mijn rol hierin. Het vernieuwende en de complexiteit van het concept dat ik heb verkocht aan dit kledingbedrijf hebben er onder andere voor gezorgd dat ik genomineerd ben en over een paar maanden mijn verhaal mag doen op een logistiek evenement in de jaarbeurs in Utrecht.

VHTO wenst Neeltje veel succes!