'Wij vrouwen moeten elkaar weten te vinden en vooral elkaar versterken'

07 januari 2022

Al sinds haar eerste kennismaking met een IT-bedrijf verbaast salesmanager Letticia de Hart zich over het lage aantal vrouwen in de IT-sector. Toen ze de kans kreeg bij haar werkgever om diversiteit hoger op de agenda te zetten, deed ze dat meteen. Ze zette het netwerk female ilionx op.

De Hart stapte 10 jaar geleden de vloer op van een bedrijfsfeest van een grote IT-dienstverlener. Ze werkte toen in de uitzendbranche waar ze juist veel contact had met vrouwen. Bij deze IT-dienstverlener liepen vooral mannen rond. De weinige vrouwen die er waren, waren partner van of ze werkten in staffuncties. “Ik dacht: okee, waar zijn de vrouwen? Toen ik daarna voor het eerst op een servicedesk kwam, zag ik weinig vrouwen. En ook nu als salesmanager kom ik bijna altijd met mannen in contact.”

En hoe zit het bij ilionx?

“Er werken hier 178 vrouwen bij een bedrijf van 1100 mensen. Dat is niet slecht voor een IT-bedrijf. Dat we relatief veel vrouwen hebben, komt mede door de samenwerking die we hebben met Techionista. Zij scholen vrouwen om tot data-analist. We hebben dus veel vrouwen die zij-instromer zijn.”

Waarom vond je dat het onderwerp aandacht moest hebben binnen ilionx?

“Ik merkte dat mijn mannelijke collega’s goed op de hoogte zijn van wat er speelt bij het bedrijf, doordat ze vaak onderling contact met elkaar hebben. Vrouwen die ik sprak, vertelden dat ze elkaar minder goed konden vinden. Dat kan niet, vind ik, wij vrouwen moeten elkaar weten te vinden en vooral elkaar versterken.”

Wat ben je gaan doen?

“Tijdens een kwartaalmeeting ging het over het behouden van vrouwen. Mijn directeur zei toen: Letticia, jij bent toch altijd zo bezig met dit thema, ga jij er maar wat mee doen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen, ik heb meteen een afspraak in zijn agenda gezet voor drie weken later. Tijdens die afspraak heb ik mijn plan gepresenteerd waarin ik onder andere schrijf dat we een netwerkclub voor vrouwen bij ilionx moesten gaan opzetten.”

Wat stond er nog meer in dit plan?

“Het was een driejarenplan met een missie, visie en doelstellingen. Het gaat om doelstellingen qua aantal vrouwen bij ilionx, en ook vrouwen op bepaalde niveaus. Bijvoorbeeld dat het goed zou zijn om een vrouw in de directie te hebben. Die is er nu niet: we hebben op c-level nu 4 mannen zitten, de vestigingsdirecteuren zijn 8 mannen en 1 vrouw. In het plan staat ook hoe we onze vrouwen gaan inspireren, onder andere met incompany trainingen of coachingsessies. Ik heb ook het doel gesteld dat we parttimefuncties gaan creëren. Om deeltijd werken mogelijk te maken, moeten we ook in gesprek met de klant.”

Waarom zijn er aparte trainingen of coachingssessies voor vrouwen?

“We hebben een coach gevonden die zich speciaal richt op vrouwen. We doen dat omdat onze vrouwen bijna allemaal een mannelijke unitmanager hebben. Wat we zien, is dat vrouwen het vaak veel vinden om werk en thuis te combineren. Mannen kijken daar anders tegenaan, ze voelen die verantwoordelijk tegenover thuis anders dan dat vrouwen dat doen.
Wat ik ook zie, is dat vrouwen zich anders gaan gedragen als ze in een groep mannen komen. Terwijl het zo belangrijk is dat je jezelf blijft als vrouw. Je hoeft bijvoorbeeld niet stoer te gaan doen of bepaalde grapjes te maken. Het is goed om je daar bewust van te worden en niet mee te gaan met de rest.”

En hoe ziet het vrouwennetwerk eruit?

“Inmiddels hebben we de eerste bijeenkomst gehad. Daarvoor hadden we twee sprekers uitgenodigd. De directeur wilde ook komen, maar ik heb aangegeven dat we voor nu het netwerk alleen openstellen voor vrouwen. Hij heeft wel een mooie en inspirerende boodschap ingesproken via de video. De volgende bijeenkomst staat ook gepland, daar bespreken we het krabbenmandeffect. We hadden voor die eerste bijeenkomst een opkomst van zo’n 50 vrouwen, daar ben ik heel blij mee.”

Laat je ook mannen toe?

“Mannen willen dat wel, maar voorlopig hou ik de bijeenkomsten gesloten voor mannen. Op een later moment ga ik dat pas doen. Ik heb gemerkt dat de openheid en dynamiek heel bijzonder is als je het alleen met vrouwen organiseert – daarom mocht de directeur ook niet komen. We hebben ook een online platform voor female ilionx. Daar mogen mannen zich wel aansluiten.”

Levert het al wat op?

“In mijn plan staat dat het aantal vrouwen bij ilionx met 33% moet stijgen. Dat is niet een doel op zich, we willen niet vrouwen aannemen omdat het vrouwen zijn, ook kwaliteit en inhoud is belangrijk. En daarom zijn de zij-instromers ook zo’n fijne groep om mee te werken. Ze hebben al veel kennis en ervaring. We zijn nu ook aan het kijken of we samenwerkingen met andere opleiders kunnen starten.
Dat we dit doen heeft al meer aanwas opgeleverd. En ook qua marketing en saamhorigheid is het een goed verhaal. Klanten vinden het interessant en het levert dus ook sales op. Maar je moet het ook gewoon doen, je hoort wel overal over diversiteit en inclusie. Dat is niet genoeg. We moeten het ook echt doen.”