Op Girls’ Day (30 maart) bezochten meer dan 9000 meisjes honderden bedrijven in bèta, techniek en IT door heel Nederland. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben.

Meisjes kiezen nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in bèta, techniek of IT. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien staat de maatschappij voor grote maatschappelijke opgaven – zoals de energietransitie – en is technologie nog niet altijd inclusief genoeg. Ook voor de samenleving biedt een meer diverse en inclusievere sector kansen.

GirlsDay is een initiatief van VHTO, expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. VHTO koppelt scholen en bedrijven aan elkaar en verzorgt de kick-offvideo.

Door heel Nederland vonden verschillende bedrijfsbezoeken plaats. Een greep uit het totale aantal van meer dan 300 bezoeken:

  • Bij technisch dienstverlener Kuijpers in De Meern gingen 40 meisjes (vmbo) van Lingecollege in Tiel aan de slag met acht verschillende activiteiten. De meisjes sloten bijvoorbeeld een dimmer aan met driver en verlichting, deden een radiatorchallenge, bogen een pijp of soldeerden een kaarsenstandaard. Minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bracht ook een bezoek aan deze locatie.
  • Bij containerservice Groenenboom in Oosterhout gingen 50 meisjes (vmbo) van twee scholen in de regio op bezoek. De meisjes kregen een rondleiding, deden een meetopdracht en sloten de dag af met een quiz. Aan deze locatie brachten de ministers Dijkgraaf (OCW) en Adriaansens (EZK) een bezoek.
  • KPN, leverancier van telecommunicatie en IT-diensten kreeg op verschillende locaties in totaal 295 meisjes én jongens op bezoek. Zij maakten kennis met techniek en leerden onder andere ethisch hacken, trokken kabels voor een internetverbinding, pasten wifiwachtwoorden aan en verbonden een lampje met het internet.