Drs. ir. Mirjam Verhoeven

Foto: Betsie van Ojik

‘In toenemende mate overtreft het aantal studentes op hogescholen en universiteiten de mannen. Ook merk je dat vrouwen steeds beter de weg naar exacte vakken weten te vinden. Allereerst vind ik het belangrijk dat werk een afspiegeling is van deze ontwikkeling. Daarnaast voegen vrouwen een ander en vaak breder perspectief toe aan bestaande techniek, ICT en aanverwante richtingen en oplossingen. Of het nu gaat om het oplossen van een technisch probleem, de zoektocht naar hoe techniek mens en maatschappij kan helpen, of het simpelweg nadenken hoe een ontwerp naadloos aansluit op menselijk gebruik. Een vrouwelijk perspectief maakt zo’n oplossing of toepassing echt volledig.

Mijn vakmatige achtergrond is cruciaal geweest voor mijn loopbaan. Nog steeds vind ik het leuk om af en toe weer even de diepte in te gaan. Dan realiseer ik me wat een stevig fundament het is om vakinhoud met strategie te combineren bij het nemen van besluiten.

Ik heb een tweeling van 21 jaar. Vanaf hun derde kwam ik alleen voor de opvoeding te staan. Dus de ‘worsteling’ die veel vrouwen doormaken tussen meer of minder werken, heb ik niet gekend. Ik ging fulltime werken. Want naast liefde en aandacht, hebben kinderen ook een huis en eten nodig. Mijn bazen gaven me iedere keer een duw in de goede richting gaven als ik twijfelde of ik een volgende stap wel aan zou kunnen. Je kunt zeggen dat ik toch carrière heb gemaakt ondanks mezelf en dankzij mijn leidinggevenden door de jaren heen.’

Mirjam Verhoeven werkt sinds 2002 bij de Volksbank en haar rechtsvoorgangers in diverse functies. In haar vorige functie als Chief Information Officer en directeur Innovatie was zij onder meer verantwoordelijk voor IT & Change, het IT- beleid en het vormgeven van de strategie van de Volksbank op het gebied van innovatie. In haar nieuwe functie als Chief Operating Officer (COO) is zij verantwoordelijk voor onder meer de service centers, IT & Change en het facilitair bedrijf.