Prof. dr. Vanessa Evers

Foto: Eric Brinkhorst

'Het is belangrijk dat vrouwen carrière kunnen maken in álle gebieden, dus ook in bèta, techniek en ICT. We weten allemaal ondertussen wel dat diversiteit belangrijk is om tot creatieve innovatieve oplossingen te komen. Ik heb tijdens mijn studie Informatiekunde aan de UvA leren programmeren en wiskundevakken gevolgd. Ik werk nu in een multidisciplinair veld en richt me wellicht meer op de maatschappelijke aspecten maar ik voel me ook zeker een bèta.

Mijn vader is altijd mijn 'hoofdsponsor' geweest. Financieel tijdens mijn studie, maar ook mentaal. 'Als je je best doet is het goed, meer kun je niet doen', dat soort aanmoedigingen. Mijn drijfveer is de passie voor het onderwerp, robotica aanwenden voor het goede, echte problemen oplossen die niet opgelost worden zonder deze technologie.'

Vanessa studeerde Business Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde haar PhD aan de Open University in Engeland. In 2001 werd ze assistent-hoogleraar sociaal wetenschappelijke informatica aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 2007 bij de afdeling Robotica aan dezelfde universiteit. Vanessa doet al jaren onderzoek naar de interactie tussen mens en machine en ontwerpt robots die in de toekomst kunnen helpen met bijvoorbeeld ziekenhuisoperaties, het verzorgen van oude mensen of het inladen van de vaatwasser. Vanessa heeft vele wetenschappelijke artikelen gepubliceerd op het gebied van interactie tussen mens en computer. Ook staat ze regelmatig in de spotlights met haar werk.