100 meisjes programmeren tijdens DigiVita Code Event in Eindhoven

05 oktober 2015

Op zaterdag 3 oktober 2015 leerden 100 meisjes programmeren tijdens het DigiVita Code Event. Op de TU/Eindhoven gingen meisjes onder begeleiding van ICT-studentes van de TU/e en Fontys én vrouwelijke ICT-professionals in diverse workshops aan de slag met het maken van een app, game of website. Het DigiVita Code Event is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Meisjes van 8-15 jaar uit de regio Eindhoven volgden onder meer een workshop over programmeren in Java, gingen aan de slag met Lego Mindstorms en lieten led-lampjes branden met behulp van de minicomputer Rasberry Pi. Ook de virtual reality bril Oculus Rift was een groot succes, net zoals de NAO-robots: ‘Hoe lang moet ik sparen voordat ik er zelf een kan kopen?’ aldus een van de deelneemsters. Ouders werden actief betrokken tijdens de ‘show-and-tell’ informatiemarkt.

Meer meisjes in ICT
Met het DigiVita Code Event wil VHTO meisjes op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de veelzijdigheid van ICT. In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een opleiding of carrière in de ICT-sector. Vaak omdat ze een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden, geen vrouwelijke rolmodellen kennen of denken dat ICT alleen iets is voor jongens. Meisjes zijn actieve gebruikers van ICT-toepassingen. Met de programmeerevents wil VHTO hen stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden.

Code Week 10-17 oktober 2015
Tijdens de Nederlandse Code Week die plaatsvindt van 10 - 17 oktober 2015, organiseert VHTO ook diverse activiteiten voor meisjes. Op zaterdag 10 oktober 2015 vinden DigiVita Code Events plaats in Zwolle en in Zoetermeer. Speciaal voor basisschoolmeisjes en hun juffen is er op dinsdag 13 oktober een Pizza Party Programmeren in Amsterdam.

De DigiVita Code Events worden mogelijk gemaakt door Google RISE.