Blog van een rolmodel

16 januari 2017

Door Petrouchka Kaasenbrood

Gewoon of anders?!
Wat voor mij 'zo' gewoon is, blijkt niet altijd zo te zijn. Vrouwen kunnen toch alles worden wat ze willen? Dat is natuurlijk wel zo, maar past niet altijd in onze denkkaders. Juist daarom ben ik zo blij dat ik mij nooit heb laten afschrikken door het enige meisje te zijn of buiten de kaders te durven denken. Ik ben er trots op werkzaam te zijn in de techniek en heb daar nog een mooie carrière voor de boeg. Dat deel ik graag met meiden die door hun omgeving minder buiten de hokjes durven te denken of gewoonweg niet stil staan bij de wereld van techniek en wat ze daar wel niet mee kunnen bereiken in het leven. Ze hoeven dan zeker niet voor techniek te kiezen, maar ik probeer in ieder geval hun mindset en wereld te vergroten met een andere kijk op techniek.

Dicht(er)bij hun belevingswereld
Aangezien we in Nederland nog niet veel vrouwen binnen bèta/technisch/wetenschappelijke/ict beroepen kennen, is de kans groot dat meiden nooit in contact komen met vrouwen werkzaam in deze wereld. Juist vrouwen kunnen zich goed in deze meiden verplaatsten en de wereld van techniek vertalen in voor hen belangrijke onderwerpen en sprekende voorbeelden. Zo krijgen ze een heel andere kijk op techniek die in 90% van de gevallen niet door hun dagelijkse omgeving wordt gegeven/gefaciliteerd.

De verbazing en verwondering
Er is een feitje wat ik vaak vertel aan pubermeiden, wat gerelateerd is aan mijn studie biotechnologie: dat de blauwe kleurstof in M&M's afkomstig is uit blauwalgen, die zij alleen kennen vanwege de ziekmakende toxines in zwemwater, juist heel gezond is en door middel van technologie uit de blauwalg wordt gehaald. De verbazing is dan van hun gezichten te lezen, bolletjes in de bolletjesvla die niet naar de bodem zakken, terwijl volgens de wetten van de zwaartekracht dit wel het geval zou zijn?! Hoe kan dat allemaal?! Dat de wereld om ons heen nog zoveel met techniek te maken heeft en dus ook betrekking kan hebben op maatschappelijke vraagstukken maakt het voor hen interessant en triggert hun interesse. Ik denk dat ze na deze speeddates nog wel eens hebben nagedacht over de wondere wereld van techniek.

Petrouchka heeft zich in 2012 ingeschreven in de database Spiegelbeeld en heeft inmiddels meegewerkt aan 76 activiteiten in primair en voortgezet onderwijs. Vandaag komt ze in actie op De Heemgaard in Apeldoorn.

Petrouchka is approval engineer bij Kiwa ExVision en keurt/test allerlei apparatuur die gebruikt kan worden in omgevingen waar ontploffingsgevaar. Bekende omgevingen zijn bedrijven waar gassen zoals waterstof en methaan worden geproduceerd, maar ook (poeder)suiker, meel en koffiepoeder zijn behoorlijk explosief. Voor het afdekken van de veiligheid en het waarborgen van de kwaliteit bezoekt zij ook bedrijven om hun kwaliteitssysteem voor de productielijnen te beoordelen.