Blog van een rolmodel

22 november 2016

Hella Maessen is nieuwsgierig, communicatief, kritisch, vasthoudend, praktisch, innoverend én rolmodel voor meisjes! Zij studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven met als  afstudeerrichting Bouwfysica. Sinds 2013 is zij partner bij een adviesorganisatie met ruim 80 medewerkers die zich specifiek richt op verduurzaming bij woningcorporaties. Zij geeft inhoudelijk en procesmatig leiding aan medewerkers. Met de klanten doorloopt zij adviestrajecten waarin inhoud en organisatie hand in hand gaan. 

Hella werkt sinds 2007 mee aan de voorlichtingsactiviteiten die VHTO organiseert voor meisjes in het voortgezet onderwijs. Gevraagd naar een opvallende herinnering uit alle speeddates uit de afgelopen jaren, vertelt zij het volgende:

‘In mijn gesprekken met de meisjes vertel ik altijd dat het echt niet zo is dat ik op school me al tot doel had gesteld dat ik directeur/eigenaar van een adviesbureau zou gaan worden. Ik ben op de plek terecht gekomen waar ik nu zit door een combinatie van doorzetten op wat ik leuk en nuttig vond én kansen die zich voordeden. Na de speeddates worden de meisjes altijd gevraagd wat zij hebben geleerd. In deze 4vwo-klas, zei een meisje vol overtuiging dat ze het erg fijn vond om te horen dat je geen strak doel voor ogen hoeft te hebben, maar dat je ook heel goed terecht kunt komen als je je hart (en een beetje je verstand ;)) volgt. Ze had de kern van mijn verhaal opgepikt, dat vond ik erg leuk. Ik merk vaak dat jongeren denken dat ze in een keer de perfecte studie en loopbaan moeten kiezen om op de ideale werkplek terecht te komen. Dat zorgt voor veel keuzestress en dat is nergens voor nodig. Bij meisjes speelt ook nog mee dat ze denken dat ze voor exacte vakken hele hoge cijfers moeten hebben om voor bèta te kunnen kiezen. Als ik vertel dat mijn cijfers helemaal niet zo magnifiek waren (geslaagd met 5 voor natuurkunde/scheikunde en 6 voor wiskunde) vallen hun monden open en zie je dat ze realistischer gaan nadenken over een mogelijke toekomst in bèta, techniek of ict.'