DigiVita Code Events

28 november 2016

Tijdens de DigiVita Code Events (www.digivita.nl) leren meisjes programmeren. Er is veel animo voor deze eendaagse events die VHTO i.s.m. het hoger onderwijs organiseert: op de VU konden onlangs 90 meisjes meedoen, bij Windesheim 60 en op de Hogeschool Rotterdam 50 meisjes. Alle dagen waren volgeboekt!  

Uit de voor- en nametingen blijkt dat meisjes na de events meer vertrouwen op eigen kunnen en zelf oplossingen zoeken. Empoweren heet dat. Meisjes vinden overigens helemaal niet dat programmeren iets voor jongens is. Wel vinden ze het leuker om het te leren in een ‘girls only’ setting. Deze grotere drempelloosheid van de events voor meisjes blijkt ook wel uit de m/v-verhouding bij andere programmeerworkshops.

VHTO zoekt nadrukkelijk de samenwerking met Informatica-opleidingen van hogescholen en universiteiten. Door vrouwelijke studenten te vragen om de meisjes tijdens de Code Events te begeleiden, ontmoeten de studentes ook elkaar. Met opzet wordt een voorbereidingsbijeenkomst voor de studentes georganiseerd om het programma door te spreken en een nazit. Effect is dat deze studentes onderling verder willen netwerken. Bij de Hogeschool Rotterdam is zo het netwerk ‘Dress Code’ ontstaan, gefaciliteerd door medewerkers van de Hogeschool (met inmiddels 23 vrouwelijke studenten). Negen VU-studentes nemen deel aan een speciale ‘mentoring circle’ van VHTO. Zij worden begeleid in hun oriëntatie op beroeps-, sollicitatie- en promotiemogelijkheden door hoogleraren en IT-professionals.

De DigiVita Code Events worden mogelijk gemaakt door CA-ICT en Google. Tijdens de zomer heeft VHTO twee keer een DigiVita Zomerkamp kunnen organiseren voor meisjes van 8 tot 18 jaar, gesponsord door Cisco met steun van medewerksters van ook andere IT-bedrijven. Een week lang programmeren in meerdere talen, de breedte van IT verkennen en op bezoek bij bedrijven. Deze zomerweken zijn ook altijd volgeboekt. Voor 2017 worden nog sponsors gezocht.