Een zomerweek lang programmeren voor meisjes!

13 juli 2016

VHTO organiseert het DigiVita Zomerkamp voor meisjes van 10 tot 15 jaar, van maandag 18 t/m vrijdag 22 juli 2016. De meisjes leren in 4,5 dag (en 1 nacht!) verschillende programmeertalen en ‘spelen’ met robots, drones en 3D-printers.

Tijdens het DigiVita Zomerkamp maken de meisjes eerst hun eigen ShrimpKey (toetsenbord) en leren vervolgens in diverse workshops programmeren, ‘unplugged’ en in programmeertalen zoals Scratch, Python en HTML. Ook maken ze animaties in Blender, leren ze robots aansturen in o.a. Lego Mindstorms en gaan ze op bezoek bij de game-developers van IJsfontein. Tijdens het zomerkamp worden de meisjes begeleid door vrouwelijke Informaticastudenten, die hun enthousiasme voor Tech & Coding over gaan brengen. Ook vrouwelijke IT-professionals komen langs om door de meisjes geïnterviewd te worden over Cyber Security en interessante digitale innovaties waarbij zij zelf betrokken zijn. ‘

Het enthousiasme van de meisjes tijdens het DigiVita Zomerkamp 2015 bevestigde dat meisjes enorm veel plezier beleven aan leren programmeren. Daarom zijn we blij dat opnieuw een week vol programmeeractiviteiten voor meisjes kunnen organiseren.’ aldus Cocky Booij, directeur van VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Het zomerkamp is mogelijk dankzij donaties van de Cisco Foundation en van CA-ICT. Edwin Prinsen, Managing Director Cisco Nederland: ‘We vinden het erg belangrijk om meisjes enthousiast te maken voor het ICT-vak. Dat doen we zelf door op ons kantoor geregeld een dag te organiseren waarop we meisjes laten zien hoe internet en wifi werken. En natuurlijk door de ondersteuning van het DigiVita Zomerkamp!.’

Ook de ouders worden actief betrokken bij het zomerkamp. Zodra het schooljaar weer begint zullen deelneemsters als DigiVita-ambassadeurs in hun eigen klas een presentatie geven om ook andere kinderen (en de leerkracht) te enthousiasmeren voor programmeren.

Digivita: Meer meisjes in ICT
Samen met vrouwelijke IT-professionals, vrouwelijke studenten en CIO’s wil VHTO meer meisjes actief met ICT in aanraking brengen en uiteindelijk de instroom van meisjes/vrouwen in ICT-opleidingen en ICT-functies vergroten. In het kader van DigiVita organiseert VHTO verschillende activiteiten voor meisjes binnen en buiten de school zoals workshadowing, speeddates met ICT-vrouwen, de DigiVita Code Events.