ICT conferentie 'Inspire the Future'

01 december 2014

Sfeerimpressie

Bekijk hier het fotoverslag voor een impressie van de conferentie.

Te downloaden presentaties:

Vijf vrouwelijke ICT-onderzoekers aan het woord

‘Inspire the Future’ luidde de naam en het doel van de ICT conferentie op maandag 24 november jl. van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, en NWO, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ruim 70 vrouwelijke ICT-onderzoekers, -professionals en studenten deelden hun kijk op academisch ICT-onderzoek en de positie van vrouwen daarin. Vele vrouwelijke ICT’ers voerden het woord op het podium en vanuit de zaal, zoals winnaars van de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek Birna van Riemsdijk (2014) en Marieke Huisman (2013) en ICT-onderzoekers Lynda Hardman, Patricia Lago, Felienne Hermans en Mariëlle Stoelinga. Bekijk hier het hele programma.

In Nederland is slechts 1 op de 10 Informaticastudenten een vrouw. Daarmee bungelt Nederland onderaan de lijst van Europese landen. Ter vergelijking: in Roemenië en Italië is 52% van de studenten een vrouw. Met deze harde cijfers schetsen Astrid Zuurbier, manager discipline Computer Science NWO en Cocky Booij, directeur VHTO de huidige stand van zaken.

Eén van de doelen van de conferentie was meer vrouwelijke studenten te enthousiasmeren voor een carrière als ICT-onderzoeker. Daartoe werden aan het eind van de conferentie een aantal actiepunten geformuleerd. Universiteiten werden opgeroepen om studenten actief te informeren over PhD-mogelijkheden, meer vrouwen in aanstellingsommissies te zetten en meer zekerheid te bieden in de vorm van vaste onderzoeksplekken.  Ook kregen de vrouwelijk studenten en PhD-students het advies om op zoek te gaan naar een mentor.

De conferentie vond niet alleen ‘offline’ plaats in de prachtige Ballroom van Rockstart aan de Herengracht. Ook online werd gereageerd op de presentaties via #CSrocks. Gastspreker op de conferentie Phoenix Perry: ‘If you have a dream you must tell everybody in life. #csrocks Marieke Peeters at Netherlands Organization for Scientific Research.’ Nieske Vergunst, beleidsmedewerker Computer Science bij NWO: “Zo, wat was dat gaaf. Zelden zo veel leuke en interessante mensen gesproken op één dag. Gaan we dat vaker doen?”