Share my Day in Tech gestart!

30 mei 2017

Pabostudenten stappen met Share my Day in Tech in de wondere wereld van techniek


Vrouwelijke technische professionals brengen enthousiasme voor vak over op toekomstige leerkrachten basisonderwijs

Dit jaar gaan 225 pabostudenten op bezoek bij vrouwelijke professionals in het technisch bedrijfsleven. Dit doen zij in het kader van de pilot  Share my Day in Tech, een gezamenlijk initiatief van TechniekTalent.nu en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Share my Day in Tech wil pabostudenten die straks voor de klas staan een goed beeld geven van werken in de techniek, zodat zij dit op een enthousiaste manier kunnen overbrengen op hun toekomstige leerlingen. Het maakt zichtbaar wat de échte wereld te maken heeft met de inhoud van de lessen Wetenschap & Techniek.

Akke Visser, programmamanager bij TechniekTalent.nu: “Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen beroepsbeelden en sluiten ze bepaalde beroepen voor zichzelf uit. Het is dus belangrijk dat basisschoolleerlingen een realistisch en aantrekkelijk beeld krijgen van (werken in) de techniek. De rol van de leraar is daarbij van groot belang. Daarom is het zo belangrijk om pabostudenten, die straks voor de klas staan, tijdens hun opleiding al te laten ervaren hoe leuk en interessant techniek eigenlijk is.”

En dat is precies wat Share my Day in Tech doet, vult projectleider Bart Postma van VHTO aan. “Het laat pabostudenten kennismaken met de grote verscheidenheid aan technische beroepen én de bevlogen vrouwen die daarin werken. Dat laatste is hard nodig, want uit eerder onderzoek onder ruim 500 basisschoolleerkrachten blijkt dat zij van meisjes veel minder snel verwachten dat ze een technisch beroep gaan uitoefenen, terwijl ze er evenveel talent voor hebben als jongens”, aldus Postma.

Talenten van leerlingen ontdekken
Met Share my Day in Tech bezoeken pabostudenten technische bedrijven en bedenken ze, samen met een technische vakvrouw, praktische opdrachten om uit te voeren in hun stageklas. De opdracht gaat over de dagelijkse beroepspraktijk van de professional en is opgezet vanuit de methode van het Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Visser: “Door toekomstige leerkrachten een beter beeld te geven van de wereld van techniek kunnen zij leerlingen helpen hun talenten te ontdekken. Daarnaast geeft het pabostudenten inspiratie voor lessen Wetenschap & Techniek.”

Leerkrachten sturend bij loopbaanoriëntatie
Leerlingen aan de Pabo van de Hogeschool Rotterdam deden als eerste mee aan de pilot Share my Day in Tech. Tamara van Heel, docent Natuur & Techniek: “Leerkrachten kunnen sturend zijn in het loopbaanoriëntatieproces van leerlingen, zeker in het primair onderwijs. Daarom is het belangrijk dat toekomstige leerkrachten een goed beeld hebben van techniek. Zo kunnen eventuele misvattingen die ze hebben over werken in de techniek, bijvoorbeeld dat het alleen maar vies en zwaar werk is, worden weggenomen. Ook al staan basisschoolleerlingen nog niet voor een keuzeproces, je inspireert ze veel gemakkelijker als ze tien zijn dan wanneer ze veertien zijn.”

DNA isoleren
Samen met drie mede-pabostudenten bezocht Marijke van Halm tijdens Share my Day in Tech het laboratorium van het Erasmus MC. Daar maakte ze kennis met Wendy Dankers, biomedisch wetenschapper op het gebied van reumatoïde artritis. Tijdens het bezoek bedacht Van Halm een opdracht voor haar leerlingen. Met een beetje hulp van Dankers kwamen zij en haar medestudenten op een idee. Op internet zijn allerlei proefjes te vinden waarmee je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je eigen DNA kunt isoleren. Van Halm: “Dat is hartstikke leuk om in de klas te doen. Ik zou nooit zo’n les hebben gegeven als ik hier niet was geweest. Dus eigenlijk zouden we dit veel vaker moeten doen!”

Share my Day in Tech
Share my Day in Tech is een initiatief van TechniekTalent.nu en VHTO. Het project bevindt zich in de pilotfase. Aan de pilot doen vijf pabo’s en bijna 75 bedrijven mee. In totaal gaat het om zo’n 225 studenten die een technisch bedrijf bezoeken.  

Meer over over het project