TechniekTalent.nu en VHTO laten nog meer pabostudenten kennis maken met techniek

06 februari 2018

TechniekTalent.nu en VHTO continueren hun samenwerking in 2018 met Share my Day in Tech, een initiatief dat pabostudenten uit verschillende regio’s kennis laat maken met techniek in de praktijk. Afgelopen jaar gingen 225 pabostudenten van vijf verschillende pabo’s op bezoek bij vrouwelijke professionals in het technisch bedrijfsleven. Dit bleek een groot succes, dat vraagt om een vervolg in 2018.

Share my Day in Tech laat de leerkrachten in spe kennismaken met techniek in de praktijk en doorbreekt stereotiepe beelden van werken in de techniek. Daarnaast traint het ze in Onderzoekend en Ontwerpend Leren-onderwijs. De vrouwelijke professionals uit het technisch bedrijfsleven brengen hun enthousiasme voor het vak over op toekomstige leerkrachten. Het maakt zichtbaar wat de échte wereld te maken heeft met de inhoud van de lessen Wetenschap & Techniek.

Akke Visser, programmamanager bij TechniekTalent.nu: ‘Al op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen beroepsbeelden en sluiten ze bepaalde beroepen voor zichzelf uit. Het is dus belangrijk dat basisschoolleerlingen een realistisch en aantrekkelijk beeld krijgen van (werken in) de techniek. De rol van de leraar is daarbij van groot belang. Daarom is het zo waardevol om pabostudenten, die straks voor de klas staan, tijdens hun opleiding al te laten ervaren hoe leuk en interessant techniek eigenlijk is. Het geeft ze inspiratie voor lessen Wetenschap & Techniek. Dat is ook waarom een project als Share my Day in Tech zo belangrijk is.’

Bart Postma van VHTO vult aan: ‘Door toekomstige leerkrachten een beter beeld te geven van de wereld van techniek kunnen zij leerlingen helpen hun talenten te ontdekken. Het laat pabostudenten kennismaken met de grote verscheidenheid aan technische beroepen én de bevlogen vrouwen die daarin werken. Dat laatste is hard nodig, want uit eerder onderzoek onder ruim 500 basisschoolleerkrachten blijkt dat zij van meisjes veel minder snel verwachten dat ze een technisch beroep gaan uitoefenen, terwijl ze er evenveel talent voor hebben als jongens.’

Share my Day in Tech
Share my Day in Tech is een initiatief van TechniekTalent.nu en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Aan de pilot in 2017 deden vijf pabo’s en bijna 75 bedrijven mee. In totaal ging het om 225 studenten die een technisch bedrijf bezochten. Ook in 2018 kunnen pabo’s meedoen aan Share my Day in Tech. Meer informatie? Neem contact op met Bart Postma (VHTO): 020-8884220, info@verwijder-dit.sharemydayintech.nl.