VHTO BLOGT | 14 | Rolmodel in beeld: Kirsten Reedijk

05 december 2019

Hoe kunnen we de jonge generatie meisjes enthousiasmeren voor beroepen en opleidingen in de techniek? Een manier is door meisjes kennis te laten maken met vrouwen in technische beroepen, zodat zij uit eerste hand kunnen horen wat een beroep in de techniek inhoudt. Tijdens voorlichtingen, georganiseerd door VHTO, vertellen technische vakvrouwen alles over hun beroep en studiekeuze en geven de meisjes een kijkje in de wereld van techniek. 

Kirsten Reedijk, onderhoudsmonteur bij Shell, is zo’n technische vakvrouw en geeft regelmatig voorlichtingen op scholen. Kirsten volgde de opleiding Allround Operationeel Technicus en Onderhoud aan het Scheepvaart en Transport College in Brielle en ging daarna aan de slag bij Shell. Inmiddels werkt ze daar alweer vijf jaar als onderhoudsmonteur en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de verschillende pompen in de Shellfabriek in Rotterdam.  

Wat vind jij leuk aan je beroep? 

Ik heb een hele afwisselende baan, geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik aan het werk in de werkplaats, de andere dag ben ik in de fabriek om een pomp voor onderhoud op te halen. Op de werkplaats hangt ook een hele fijne sfeer. Ik werk in een leuk, jong team, met collega’s met wie ik fijn kan samenwerken. 

Waarom denk jij dat voorlichting geven belangrijk is? 

In eerste instantie denk ik dat het heel belangrijk is om meisjes alle mogelijkheden te laten zien zodat zij zich breed kunnen oriënteren op hun toekomst. Daarnaast zorgen de voorlichtingen ervoor dat meisjes een ander beeld van beroepen in de technische sector krijgen. Wat mij opvalt bij de voorlichtingen is dat veel meisjes in eerste instantie denken dat werken in de techniek zwaar en vies is. Ik kan hen een heel ander beeld laten zien. Binnen de technische sector zijn er hele goede veiligheid en arbeidsvoorwaarden opgesteld, waardoor mijn baan veilig en fysiek niet zwaar is. 

Waarom raad je anderen aan om ook voorlichtingen te geven?  

Het is ontzettend leuk als een meisje na afloop van een voorlichting besluit om ook een technische opleiding te gaan doen.

Er werkt nu bijvoorbeeld een meisje bij ons in de werkplaats die na een van mijn voorlichtingen heeft besloten om ook de opleiding tot onderhoudsmonteur te gaan doen. Dat is natuurlijk heel fijn voor haar, maar ik vind het ook heel leuk dat ik zo, langzaam maar zeker, meer vrouwelijke collega’s krijg! Dit geeft mij de energie en motivatie om me als rolmodel bij voorlichtingen in te blijven zetten! 

Ben jij een technische of IT-vakvrouw met een mbo-achtergrond en lijkt het jou ook leuk om je in te zetten voor de jonge generatie meisjes? Meld je dan aan bij Spiegelbeeld, de rolmodellen database van VHTO. VHTO nodigt bij verschillende soorten voorlichtingsactiviteiten op scholen vrouwelijke rolmodellen uit. Tijdens een voorlichting vertel je hen meer over jouw schoolloopbaankeuzes, opleiding en werk. VHTO is actief in het basis-, voortgezet-, mbo- en hoger onderwijs. Bij je aanmelding kan je aangeven aan welk soort voorlichtingen je mee wilt doen. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan.