Kinderboeken & websites

Een meisjes dat ervan droomt om ingenieur te worden? Tips voor kinderboeken die genderstereotypen doorbreken.

Kinderboeken
Veel kinderboeken bevatten stereotiepe rolpatronen en rolmodellen. Dit beïnvloedt de manier waarop kinderen naar de wereld kijken en de keuzes die ze (later) maken. Maar er zijn ook steeds meer kinderboeken die genderstereotypen doorbreken. We hebben hier een aantal boekentips en websites op een rijtje gezet.

Cato, wetenschapper en onderzoeksheld, Mo's daughters, van 0 - 6 jaar
Cato is inventief, creatief, slim en opmerkzaam. Met een (bijna) wetenschappelijke aanpak weet ze grote raadsels op te lossen. Nieuwsgierig naar hoe dingen nu precies werken, en hoe je dat dan ook WEET, bedenkt ze allerlei experimenten.  

Roza Rozeur, ingenieur, Andrea Beaty & David Roberts, vanaf 4 jaar
Dit is het verhaal van Roza Rozeur, die ervan droomt om ingenieur te worden. Prentenboek over creativiteit en doorzettingsvermogen.

Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek voor jonge ingenieurs, Andrea Beaty & David Roberts
Dit grote projecten-, knutsel-, puzzel- en tekenboek bij Roza Rozeur, ingenieur bevat meer dan 40 leuke activiteiten: dingen om uit te vinden, te tekenen of te maken.

Ada Dapper, wetenschapper, Andrea Beaty & David Roberts, vanaf 4 jaar
Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada's klasgenoot Roza Rozeur.

Hello Ruby, Linda Liukas, vanaf 4 jaar
Fantasievolle en avontuurlijke (prenten)boeken over programmeren, technologie en computers. Er zijn twee Hello Ruby boeken verschenen. 
Kimmie Cowboy, Marjet Huiberts, vanaf 4 jaar
Kimmie Cowboy is een slim meisje dat zich door haar kennis van wiskunde, natuur- en sterrenkunde, scheikunde en biologie staande weet te houden in het Wilde Westen.
Theater Popcorn, Monique van der Zanden, vanaf 7 jaar
Theater Popcorn is een stoer meidentheater, waar de meiden zelf alles regelen. Dit boek komt uit de serie Supermeiden van uitgeverij Zwijsen.

Websites
Meer kinderboekentips? Kijk dan op de website van Zo-ook, Spinzi of Hebban.

Meer informatie over (het doorbreken van) genderstereotypen en hoe je hiermee om kunt gaan in de klas? Kijk eens op de website Gender in de klas, hier vind je tips en materialen.