FAQs

Wat is het doel van Girlsday?

De georganiseerde activiteit moet gericht zijn op meisjes van 10 tot 15 jaar en heeft als doel hen te enthousiasmeren én hen kennis te laten maken met bètawetenschap, technologie en ICT. Het is belangrijk dat meisjes een breder en reëler beeld krijgen van bèta-, technische en ICT-bedrijven en de bijbehorende beroepen en kennismaken met hun vrouwelijke medewerkers.

Hoeveel meisjes kan een bedrijf ontvangen?

Er zit geen limiet aan het aantal meisjes dat een school kan aanmelden, maar het aantal meisjes dat een bedrijf kan ontvangen verschilt. VHTO doet haar best om voor de hele groep één bestemming te zoeken, of in overleg de groep op te splitsen over meerdere bedrijven. Ook is het mogelijk dat leerlingen van meerdere scholen een bezoek brengen aan één bedrijf.

Hoe ziet een Girlsday-activiteit eruit?

De activiteiten die bedrijven organiseren, lopen uiteen: de meeste bedrijven kiezen voor een korte introductie over het bedrijf, een rondleiding en een doe-activiteit/workshop die aansluit bij de activiteiten van het bedrijf. Vaak worden de vrouwelijke bèta/technische medewerkers en stagiairs van het bedrijf betrokken. Een activiteit wordt door de school en het bedrijf afgestemd op leeftijd, voorkennis en opleidingsniveau van de meisjes. De duur van het programma wordt ook tussen bedrijf en school afgestemd, de meeste Girlsday-activiteiten duren 2 tot 4 uur.

Globale planning organisatie Girlsday-activiteit

Wanneer Wat
Najaar 2019 Opgeven voor Girlsday 2019 via www.girlsday.nl
Januari 2020 Samenstellen team dat Girlsday gaat organiseren
Februari 2020 Programma samenstellen en bespreken met school/bedrijf
Maart 2020 Sprekers en afdelingen informeren
Maart 2020 Benodigde materialen bestellen
Maart 2020 Catering regelen
April 2020 Draaiboek doornemen, regionale pers en collega's informeren
April 2020 Aankleding en evt. goodie bags regelen (VHTO stuurt lintjes en stickers)
Mei 2020 Evaluatie Girlsday, met bedrijf en via evaluatieformulier VHTO
Mei 2020 Aanleveren foto's en verslagen bij VHTO voor de website en het Girlsday magazine

Wie kunnen er allemaal deelnemen aan Girlsday?

Alle béta/technische- of ICT bedrijven (of afdelingen) en onderzoeksorganisaties kunnen meedoen aan Girlsday. Dus ook bijvoorbeeld een ICT-afdeling van een ziekenhuis of gemeente. Girlsday is gericht op meisjes uit groep 7 & 8 van de basisschool en de 1e en 2e klas van de middelbare school (van 10-15 jaar). Scholen melden hun meisjes altijd in groepsverband aan óf bedrijven nodigen dochters (buiten schooltijd) van hun werknemers uit.

Wat kost deelname aan Girlsday?

Deelname aan Girlsday is gratis. Kosten die op de dag zelf gemaakt worden, zoals het vervoer tussen de school en het bedrijf, worden door de school betaald. De kosten op de locatie van het bedrijf (bijvoorbeeld materiaal voor de doe-activiteiten, lunch en/of eventuele goodie bags) en de uren van de medewerkers zijn voor rekening van het bedrijf.

Wat kan mijn bedrijf of school doen aan PR en publiciteit?

VHTO verzorgt elk jaar een feestelijke kick-off van Girlsday en verstuurt een landelijk persbericht. Uiterlijk twee weken van tevoren ontvangen scholen en bedrijven die meedoen aan Girlsday o.a. posters en gadgets om Girlsday binnen hun bedrijf of school zichtbaar te maken. De toolkit voor Girlsday biedt promotie- en informatiemateriaal en standaardteksten die u kunt gebruiken in eigen communicatiemiddelen, zoals op uw website, in uw persbericht naar de regionale media of in uw (interne) nieuwsbrief.

Hoe selecteer ik de meisjes die zullen deelnemen aan Girlsday?

Er zijn verschillende manieren om meisjes te selecteren. Wij adviseren: alle meisjes van één leerjaar (groep 7, groep 8, VO 1e klas VO 2e klas) of alle meisjes van één klas of verschillende klassen. Voor VMBO geldt: meisjes uit het 1e leerjaar, of meisjes van het 2e leerjaar, maar dan vóór de profiel- / sectorkeuze. 

Hoe kunnen scholen de meisjes voorbereiden?

In de handleiding voor scholen staan voorbeeldopdrachten, ter voorbereiding in de klas. Op de VHTO-beeldenbank 'Dit Doe Ik' staan veel verhalen, foto's en filmpjes van vrouwen en mannen die een bèta/technisch of ICT beroep hebben. De filmpjes zijn te gebruiken op het digibord: www.ditdoeik.nl. Meisjes kunnen natuurlijk ook zelf deze website bezoeken, of zich oriënteren op de mogelijkheden van de ICT via de speciale website www.digivita.nl.

Wanneer hoor ik aan welke school / welk bedrijf wij zijn gekoppeld?

Het Girlsday-team van VHTO doet haar uiterste best om zo snel mogelijk de match tussen school en bedrijf te maken. Het kan echter voorkomen dat het pas kort voor Girlsday bekend is. Dit komt door een late aanmelding of afmelding of omdat het team nog druk bezig is met de werving. 

Social media

Twitter mee met #Girlsday2020 en deel en volg alle activiteiten van Girlsday via www.twitter.com/vhtoamsterdam en www.facebook.com/girlsdaynederland 

Goed om te weten

Aansprakelijkheid

De deelnemer is zelf verantwoordelijk en de risicodragende partij tijdens de activiteit. VHTO is niet aansprakelijk voor de schade/letsel e.d. die door bezoekers/organisatoren van een activiteit wordt opgelopen.

Ik heb een vraag

Vraag Girlsday