Programma

Kennisconferentie Meer meisjes in mbo-techniek

Diversiteit in techniek- en ICT opleidingen

We maken de balans op van drie jaar samenwerken aan gelijke kansen op het mbo. Waar staan we nu? Waar lopen vrouwelijke studenten tegenaan in de opleiding en bij stagebedrijven? Wat kun je als docent, studiebegeleider, bestuurder of stagebegeleider doen om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt?

Kom inspiratie opdoen. Maak kennis met de nieuwste inzichten. Leer van praktijkervaringen van mbo-scholen. Ontdek handige tools om de instroom van meisjes te bevorderen. En denk mee over nieuwe plannen om duurzaam te bouwen aan een betere genderbalans in het techniek- en ICT-onderwijs van de 21ste eeuw.

Met medewerking van:

 • Kristel Groenenboom, eigenaar Groenenboom Container Services en auteur van het boek Mag ik meneer Kristel even spreken?
 • Birgit Pfeifer, practor Verschillen waarderen bij de Federatie Christelijk mbo en VERUS
 • Jolijn Mes, framingexpert bij Taalstrategie
 • Thea Koster, voorzitter Techniekpact en lid College van Bestuur Deltion College
 • Marijn van Dongen, projectleider mbo, Platform Talent voor Technologie
 • Marc van Campenhout, lid Raad van Bestuur Curio
 • Ben Visscher, Programmamanager Media & ICT ROC van Amsterdam | Flevoland, kwartiermaker Design (Y)our Future en o.a. Voorzitter onderwijscluster ICT
 • Trudy Vos, lid College van Bestuur ROC van Twente
 • Jan van Nierop, ambassadeur Sterk Techniekonderwijs en voorzitter Stichting Platforms VMBO
 • Margret te Stroete, onderwijsmanager ROC Midden Nederland
 • Daniëlle Koeman, projectleider onderwijs en arbeidsmarkt MLO, mboRijnland
 • Dagvoorzitter is Esther van der Voort

Programma (globaal)

9.30   – 10.00 Ontvangst en registratie
10.00 – 12.00 Plenair: kennis & inspiratie
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 15.00 Break-out sessies: praktische tools en showcases
15.00 – 16.00 Plenair: toekomstbrainstorm: Samen volgende stappen zetten

 Break-out sessies: ronde 1

 

 1. Workshop framing: De taal van techniek. Hoe je meisjes met taal verleidt tot techniek.
  Eén van de meest krachtige en onzichtbare beïnvloeders is taal. Door de kracht van taal tussen de regels door in te zetten, kun je je overtuigingskracht enorm vergroten zonder dat je meer hoeft te beargumenteren. In deze workshop krijg je concrete tips en tricks hoe je jongeren enthousiast krijgt voor een toekomst in de techniek.
   
 2. Proefsessie: Leve het verschil! Gender bias herkennen en voorkomen.
  Het aantal vrouwen in techniek en ICT is in Nederland nog altijd laag. Een belangrijke oorzaak hiervan is de stereotype manier waarop we naar opleidingen en beroepen kijken. Doe mee aan deze proefsessie en word je bewust van je eigen (bewuste of onbewuste) vooroordelen te aanzien van meisjes en techniek en ICT. En maak kennis met een online cursus om stereotypering in de lespraktijk te voorkomen. 
   
 3. Workshop: Inclusief begeleiden van stages.
  Waar lopen vrouwelijke studenten tegen aan bij stagebedrijven? Wat kun je als stagebegeleider doen om te zorgen dat voor alle studenten de stage een positieve ervaring is? Hoe zorg je dat vrouwelijke studenten bij een geschikt stagebedrijf geplaatst worden? Wat is de rol en verantwoordelijkheid van het mbo om inclusieve stagebegeleiding te bieden? En wat is de verantwoordelijkheid van het bedrijf hierbij? We gaan in gesprek en delen ervaringen en tips.
   
 4. Design (Y)our Future: samen met bedrijven meisjes enthousiasmeren.
  Samenwerking tussen mbo-scholen, bedrijven en non-profit. Design (Y)our Future is een project voor vmbo-meisjes naar idee van VHTO, dat door sponsoring van Microsoft en in samenwerking met vijf mbo-scholen wordt uitgevoerd. Hoe werkt deze vorm van publiek-private samenwerking? Hoe werken deze partijen samen om meer vmbo- en mbo-meisjes te enthousiasmeren voor mbo-ICT? En hoe geef je zo'n samenwerking vorm?

Break-out sessies ronde 2:

 

 1. Workshop framing: De taal van techniek. Hoe je meisjes met taal verleidt tot techniek. (zie beschrijving boven bij ronde 1)
   
 2. Lessons learned: Meer meisjes in mbo-techniek.
  Drie jaar samenwerken voor 'Meer meisjes in mbo-techniek: de oogst. Wat zijn de resultaten, de kenmerken en de lessen voor de toekomst? In deze workshop delen we inzichten en kennis van 20 mbo-scholen die zich inzetten voor duurzame diversiteit.
   
 3. Workshop: Op weg naar inclusieve didactiek in het mbo.
  Als je meer meisjes in je opleidingen krijgt, moet je dan ook iets veranderen aan de manier waarop je lesgeeft? Of aan de opleidingen die je aanbiedt? Een aantal mbo’s en VHTO vinden van wel en pasten hun didactische aanpak aan. Hoe deden ze dat en wat zijn de ervaringen tot nu toe?
   
 4. Proefsessie: Aan de slag met je meidenpanel! Organiseer een Lefgesprek.
  Wil jij meer meisjes interesseren voor jullie technische studies? Of wil je zorgen dat zij zich echt welkom voelen op school? Misschien hebben je studentes zelf wel de oplossing: vraag het ze in het Lefgesprek! Met het Lefgesprek krijg je diepgaand inzicht in wat nodig is om meer meisjes te werven en te behouden. Wat gaat goed? Kan er iets beter? Wat is daarvoor nodig? Een perfecte manier om je meidenpanel invulling te geven. 

Direct aanmelden