Veelgestelde vragen

Waarom zou ik me inzetten als rolmodel?
Helaas is het aantal meisjes dat in Nederland voor een bèta/technische opleiding kiest erg laag. Een belangrijke oorzaak is het ontbreken van rolmodellen met wie meisjes zich kunnen identificeren. Ook hebben ze vaak geen (goed) beeld van de bèta/technische opleidingen en beroepen en de grote variatie daarin. Door rolmodellen in onze activiteiten naar voren te brengen, willen we meisjes laten kennismaken met vrouwelijke technische professionals en we willen ze een beter beeld geven van beroepen in bèta, techniek of IT. 

Voor welke activiteiten kan VHTO mij benaderen?
We willen in onze activiteiten laten zien dat er wel degelijk vrouwelijke studenten en professionals in de sector bèta, techniek en IT zijn, dat zij succesvol zijn en dat zij plezier hebben in hun opleiding of werk. We organiseren bijvoorbeeld speeddates, gastlessen, workshadowing en mentoring. De activiteiten waar we regelmatig rolmodellen voor zoeken zijn Beeldenbrekers of VO-voorlichtingen.

Heb je voorlichtingservaring nodig voor Spiegelbeeld?
Nee, voorlichtingservaring is niet nodig om mee te werken aan de activiteiten.

Kan ik me voorbereiden op een voorlichting of activiteit?
Voorafgaand aan je eerste voorlichting krijg je een (telefonische) briefing. Ook ontvang je een document met tips. Tijdens de voorlichtingen is er vooraf en achteraf de mogelijkheid om vragen te stellen aan de VHTO-voorlichter die de activiteit begeleid. Hoe vaker je meewerkt aan voorlichtingen, hoe meer bedreven je erin wordt.

Hoeveel tijd kost Spiegelbeeld mij?
Dat ligt aan de activiteit waarvoor we je benaderen, een voorlichting duurt gemiddeld anderhalf uur. Hoe vaak je mee wilt werken aan voorlichtingsactiviteiten, is geheel afhankelijk van jouw wensen. We zijn blij met elke keer dat je deelneemt. We benaderen je voor de activiteiten in de buurt, dat kan per maand een paar keer voorkomen. Maar voel je nooit bezwaard om nee te zeggen. Als je deelname hebt toegezegd, rekenen we bij het maken van de indeling van de groepen en het programma op jouw aanwezigheid. Je wordt zoveel mogelijk benaderd voor activiteiten bij jou in de regio, zodat de reistijd wordt beperkt.

Ik wil me graag inzetten als rolmodel, maar ik kan vooral buiten werktijden. Is dat erg?
We zijn blij met alle aanmeldingen. Bijna alle voorlichtingsactiviteiten vinden onder schooltijd plaats, maar er zijn ook activiteiten waar we je hulp bij kunnen gebruiken die buiten werktijd vallen. Denk aan verzoeken van media. Je kunt in het invulformulier aangeven waarvoor je het beste kunnen benaderen.

Ik ben ingeschreven als rolmodel, maar ik ben even niet beschikbaar.
Wil je tijdelijk niet benaderd worden i.v.m. drukte op je werk, verlof of verblijf in het buitenland? Dan kun je jezelf op tijdelijk niet inzetbaar laten zetten. Stuur dan een e-mail naar spiegelbeeld@verwijder-dit.vhto.nl.

Kan ik zomaar door een school, media of bedrijf benaderd worden?
Nee, dit gaat altijd via VHTO. Omdat je contactgegevens niet zichtbaar zijn, kunnen partijen niet zomaar contact met je opnemen. Je gegevens worden nooit aan derden verstrekt zonder jouw toestemming. 

Ik ben enthousiast. Hoe kan ik me aanmelden?
Leuk, daar zijn we heel blij mee. Meld je aan via ons aanmeldformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.