Victoria Bunyard, Technology Director van IBM North, Central & Eastern Europe groeide op in een tijd waarin het als vrouw niet gebruikelijk was dat je koos voor een technische studie aan een universiteit. Haar ouders en school gaven haar een vertrouwen mee met een dosis koppigheid. Het heeft haar gebracht waar ze nu staat; als Technology Director van een van de grootste IT-leveranciers ter wereld heeft ze alle technologie beschikbaar om de wereld een beter te maken.

Bunyard groeide op in Engeland als dochter van een engineer bij de marine. Zo kreeg ze een blik in de wereld van technologie. Ze zag dat ze met technologie impact kon maken en dat ze ermee de wereld kon zien. Het zou haar de onafhankelijkheid geven waarnaar ze op zoek was. Daarom koos ze voor een technische studie aan de universiteit. “In die tijd was het niet gebruikelijk dat je daarvoor koos. Ik heb hard moeten werken om een plek aan tafel te krijgen. Ik ben er trots op dat ik toch ver gekomen ben. Dat had ik niet gekund zonder de mensen die geloofden dat ik succesvol kon zijn en mij hielpen.”

Het waren haar ouders en school die in de jonge jaren van Bunyard al lieten zien dat je alles kunt doen als je er maar je zinnen op zet. “De cultuur was er toen misschien niet naar dat vrouwen ook kansen kregen. Maar gelukkig dacht mijn familie en mijn school daar anders over. Ook al zijn er obstakels, er is altijd een weg, was wat ik meekreeg. Ik denk dat het me een dosis vertrouwen en koppigheid heeft meegegeven die ik vandaag de dag nog steeds heb.”

Koppigheid

Die koppigheid gebruikt ze om dingen echt te snappen. “Ik wil de situatie goed begrijpen. Dus niet alleen wat de technologie doet of kan, ik wil weten hoe het samenwerkt met de mensen en de omgeving. Het grijpt allemaal in elkaar en ik wil weten hoe.”

In een brief die Bunyard stuurde voor haar eerste baan klonk die standvastigheid ook door. Ze denkt dat het daarom was dat ze de baan kreeg. Ze solliciteerde op een functie als Systems Engineer die eigenlijk veel te hoog gegrepen was zonder ervaring. In de brief zette ze dat ze van de lijst van gevraagde vaardigheden er maar een paar kon, maar de rest graag zou willen leren. “Het team had iemand anders aan kunnen nemen, maar dat deden ze niet. Ze wisten dat ik junior was en gaven me de kans. Ze hebben me alles geleerd. Ik kon altijd terecht met vragen als ik het niet wist en ik kreeg nooit het gevoel dat een vraag een teken van zwakte was. Dat team zorgde ervoor dat ik in die baan succesvol kon zijn.”

Via een overname kwam ze bij IBM terecht. Ze had verschillende rollen op het snijvlak van techniek en management en sinds januari is ze als Technology Director verantwoordelijk voor grote klanten in North, Central en Eastern Europe. Haar team is groter geworden en focust zich op de grootste klanten in de regio. “Het team dat ik nu aanstuur bestaat uit zeer ervaren technische mensen. Zij weten hoe ze hun rol moeten doen en oplossingen naar klanten moeten brengen. Het betekent dat ik nog meer kan nadenken over wat de toekomst gaat brengen en welke rol technologie daarin speelt.”

Versnelling met technologie

Want dat is wat Bunyard het liefste doet: technologie in context plaatsen en ermee uitdagingen oplossen – vooral dingen beter maken. Dat betekent dat ze zich ook sterk bewust is dat technologie niet alleen goede kanten heeft. “Door kunstmatige intelligentie gaat het daar vaak over, maar eigenlijk was het al belangrijk daarvoor en het geldt voor alle technologie. Omdat je in het verleden maar af en toe te maken kreeg met technologie was de impact ervan veel kleiner. Nu doe je alles op die telefoon. Als makers ervan moeten we ons bewust zijn van die impact op elke persoon.”

En daarom is diversiteit ook zo belangrijk, zegt Bunyard. “Je hebt iemand nodig die vraagt of er al op een andere manier naar gekeken is. Je moet erover kunnen discussiëren met elkaar. En het erover oneens kunnen zijn.”

Alleen als die discussie wordt gevoerd, dan komen we ook bij de negatieve kanten van technologie, zegt Bunyard. Want juist als onderdelen samen komen, dan komt de versnelling. Denk aan een fiets. Per onderdeel gebeurt er niets, maar wanneer je de onderdelen goed in elkaar zet en gaat trappen dan gaat het bewegen. “Voor alle systemen geldt dat. De combinatie maakt de versnelling. En dan zijn er positieve en negatieven gevolgen van een combinatie. We focussen ons altijd op die positieve versnelling. We zijn als mensen niet zo goed in om te bedenken wat we niet willen dat er gebeurt. Ook daar moet het over gaan. Om technologie te ontwerpen die doet wat we willen, moeten we ook nadenken over wat er mis kan gaan met technologie. Zo kunnen we het negatieve uit het ontwerp halen en het positieve dat technologie ons kan brengen maximaliseren.”

Over Victoria Bunyard

Victoria  (Vicky) Bunyard studeerde Electrical and Electronic Engineering aan de University of Liverpool en behaalde een MSc in Systems Thinking in Practice aan de Open University in het Verenigd Koninkrijk. In 2020 werd ze Chief Technology Officer voor IBM BeNeLux en sinds januari 2023 is ze Technology Director voor de regio North, Central & Eastern Europe van IBM. Bunyard is geboren in het Verenigd  Koninkrijk en woont sinds 2004 in Nederland. Haar passie is het aanjagen van innovatie op terreinen uiteenlopend van encryptie tot nieuwe materialen voor het aanpakken van de grootste uitdagingen waar deze maatschappij tegenaan loopt.