Techniek heeft een imago dat het vies is. Om dat beeld te veranderen, nodigt C.S.G. Comenius, locatie Zamenhof Leeuwarden, jaarlijks moeders en oma’s voor een avond waar ze zelf met techniek aan de slag gaan. Docent Richard Jansen: “Een van de aanwezige oma’s zei nadat ze iets had gemaakt: ‘Ik ben zo blij dat ik gekomen ben. Mijn man deed dit altijd, maar hij is een jaar geleden overleden. Nu kan ik het zelf’.”

In het eerste en tweede jaar van de klassen op de locatie Zamenhof van C.S.G. Comenius zitten wel veel meiden, maar die stromen niet door naar de techniekvakken in het derde jaar. “De school heeft ook een afdeling Horeca, Bakker en Recreatie en die heeft een enorme aanzuigende werking. Daar zijn ze aan de slag met eten en drinken, in een praktische setting in de keukens. Dat spreekt blijkbaar aan,” zegt docent Richard Jansen. C.S.G. Comenius werkt daarom met verschillende initiatieven om meiden warm te maken voor de techniek, zo doet de school elk jaar mee aan Girls’ Day van VHTO.

Daarnaast merken Jansen en zijn collega’s dat moeders en oma’s een enorme invloed hebben op de keuze van leerlingen. “Misschien is dat iets dat vooral in de provincie Friesland voorkomt. We zien ook dat vooral oma’s tegen meiden kunnen zeggen ‘techniek is toch niets voor jou’. Dat willen we doorbreken.” De school organiseert sinds drie jaar een avond voor moeders en oma’s van alle leerlingen in het tweede jaar. “Vooraf vragen we of ze voor hun (klein)dochter of (klein)zoon komen en dan zie je dat de verdeling fifty-fifty is qua meiden en jongens.” Omdat de leerlingen eind november hun keuze voor een profiel moeten maken, wordt de avond begin november georganiseerd.

Hardcore techniek

Om de avond te kunnen organiseren, daar hoefden Jansen en zijn collega’s niemand voor te overtuigen. “Een van mijn collega’s stuurde uit naam van ons allemaal dit idee naar de directeur en diezelfde middag nog stond die in de werkplaats met de vraag wat we gingen doen en of we er geld voor nodig hadden. We werden ook meteen gekoppeld aan de mensen die het aandacht kunnen geven op onze sociale media kanalen, dus iedereen was meteen enthousiast.”

De afgelopen twee edities waren er ongeveer 25 deelnemers. “Ze gaan dan echt aan de slag met hardcore techniek”, vertelt Jansen. Bij de sectie Bouw, Wonen en Interieur maken ze van hout een houder voor een wijnfles en glas. Bij de sectie Mobiliteit & Transport peilen ze de olie in een auto, vervangen ze een wiel en controleren ze de koelvloeistof. Bij de sectie Elektrotechniek maken ze een set met een fitting en lange bedrading die ze thuis zouden kunnen ophangen en bij de sectie Metaal gaan ze aan de slag met knippen en puntlassen. Ook was er afgelopen jaar een demonstratie met drones, waarbij de deelnemers zelf konden ervaren hoe het is om een drone te besturen.

Jansen merkt dat de aanwezigen vaak helemaal niets van techniek weten. “Ze zeggen ook vaak dat ze het niet kunnen, maar uiteindelijk kunnen ze het natuurlijk wel. Een van de aanwezige oma’s zei nadat ze iets had gemaakt: ‘ik ben zo blij dat ik gekomen ben. Mijn man deed dit altijd, maar hij is een jaar geleden overleden. Nu kan ik het zelf’.”

Dronevliegen

De derde keer dat de avond wordt georganiseerd staat bijna weer voor de deur. De opzet is de afgelopen jaren amper veranderd, alleen het onderdeel dronevliegen is toegevoegd. “Die drones geven wel veel mogelijkheden in de techniek en die willen we graag laten zien. Vooral voor Bouw, Wonen en interieur zijn veel toepassingen te bedenken. En dat is ook een richting waarin we de meeste meiden zien, juist omdat het wat creatiever is ingericht. Onze vrouwelijke collega die er les in geeft heeft daarbij een belangrijke functie als rolmodel. Door al die verschillende acties, willen we het imago doorbreken van dat het vieze beroepen zijn.”

Het Comenius weet niet hoeveel van de leerlingen die doorstromen naar Techniek ook daadwerkelijk een duwtje in de rug kregen door deze avond. “De collega’s en ik hebben vooral heel veel plezier in deze avond en de reacties zijn positief. Daarom blijven we het doen.” Toch ziet Jansen wel degelijk iets van effect. “Een van de moeders die ik heb ontmoet tijdens zo’n avond, blijkt zelf in een technisch bedrijf te werken. Zij heeft ons uitgenodigd om eens bij dit bedrijf te komen kijken. En op ouderavonden in het derde jaar zie ik ook moeders die ik eerder tijdens deze avond heb gezien.”

Tekst: Rian van Heur
Beeld: C.S.G. Comenius