banner

Jongeren die geen IT-stageplek vinden, krijgen die bij DIVD Academy wel. Inmiddels begeleidt de vrijwilligersorganisatie bijna 160 jongeren bij hun stage. En wat opvalt: “Ze heten geen Jan of Piet, maar Mohammed of Ibrahim. Vaak krijgen ze door hun naam geen stage”, zegt Astrid Oosenbrug, een van de oprichters van DIVD en DIVD Academy.

Afgelopen februari had DIVD Academy nog 60 jongeren onder zijn hoede – waarvan één jongen zonder biculturele afkomst – en inmiddels zijn het er 160. “Om de opleiding af te ronden moeten ze een stage hebben gedaan. Willen ze de opleiding voor de zomer kunnen afronden, moet die stage dit schooljaar nog worden gelopen. Dus daarom hebben we nu een grote batch. Bovendien zingt het rond dat je bij DIVD Academy stage kunt lopen, we krijgen zelfs aanvragen van leraren”, zegt Oosenbrug.

DIVD Academy is ontstaan uit de behoefte om jongeren die geïnteresseerd zijn in hacken ethisch op te leiden en zorgt tegelijkertijd voor een groter aanbod aan IT’ers. De academy werd opgericht door Victor Gevers, Astrid Oosenbrug en Barry van Kampen. Tegelijkertijd kan de academy zorgen voor nieuwe vrijwilligers die vanuit DIVD Academy naar DIVD gaan.

Hybride stages

Sinds vorig jaar kan de Academy jongeren een IT-stage bieden op het gebied van cybersecurity. Daarvoor heeft de organisatie wel wat moeten regelen. “We hebben maar een klein kantoor, omdat een vrijwilligersorganisatie zijn. In samenspraak met SBB (dat stageplekken op MBO accrediteert, red.) en de opleidingen is DIVD Academy een erkend leerbedrijf geworden. Het biedt de jongeren een hybride stage – vanuit huis, een dag op kantoor en een dag op school. De jongeren worden begeleid door de verschillende vrijwilligers van de organisatie. “We werken wel wat onconventioneel. Jongeren krijgen een stage-opdracht die ze zelfstandig moeten uitvoeren. Ze loggen daarvoor in op een van onze systemen. In de ochtend kunnen ze aansluiten bij een daily stand-up via Slack.” Deze online manier van begeleiden, maakt DIVD Academy naast de overheid het enige bedrijf dat op deze manier stages aanbiedt.

Het zelfstandig werken gaat de meeste stagiairs prima af. “Dat is ook wat je wilt van ict’ers, dat ze zelf hun werk kunnen doen”, zegt Oosenbrug. Waar de jongeren vaak wat begeleiding bij nodig hebben, zijn de zachte vaardigheden. “We trainen op agendabeheer, leren ze hoe je afspraken maakt, hoe je iemand fatsoenlijk opbelt, wat ethisch is en wat niet en hoe je bijvoorbeeld een goede melding maakt.”

Biculturele achtergrond

Het valt op dat de jongeren die stagelopen bij de organisatie, eigenlijk allemaal een biculturele achtergrond hebben. “Vaak hebben ze al tientallen bedrijven aangeschreven voor een stage, maar nog geen plek gevonden. Ze krijgen negen van de tien keer niet eens een afwijzing, maar horen gewoon niets meer. Vanwege hun achternaam worden ze niet uitgenodigd”, zegt Oosenbrug. Zij vindt het belangrijk dat deze jongeren wel een stage vinden. “Zonder stage krijgen ze geen diploma. Dan stoppen ze met de opleiding en zijn we ze kwijt. Bovendien hebben we ook gezien dat jongeren worden geworven door de dark side. Dat moeten we echt zien te voorkomen.”

Inmiddels hebben de eerste jongeren hun stage afgerond. Tien jongeren zijn ook al geslaagd voor hun opleidingen. “En ze gaan allemaal door in de IT”, zegt Oosenbrug trots. “Een aantal gaan verder in de cybersecurity, een aantal gaan programmeren. We hebben er zelfs een aantal die door gaan naar DIVD en daar vrijwilliger worden. Zo creëren we als DIVD ook ons eigen ecosysteem.” Maar Oosenbrug heeft vooral een hoger doel waarom ze dit doet. “Ik wil gewoon dat de wereld voor iedereen mooier wordt.”

Over DIVD
DIVD staat voor Dutch Institute for Vulnerability Disclosure en is een vrijwilligersorganisatie. DIVD werd opgericht door Victor Gevers, Astrid Oosenbrug en Chris van ’t Hof. De aangesloten vrijwilligers scannen het internet op kwetsbaarheden in software die vaak al bekend zijn, maar waar nog geen actie op is ondernomen door een bedrijf. Als de vrijwilligers een kwetsbaarheid vinden, melden die verantwoord bij kwetsbare organisaties en ICT-leveranciers. Het vult daarmee een gat op tussen de overheid en particuliere securityorganisaties. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) noemde DIVD in een rapport omdat het tijdens een groot securityincident een actieve en beschermende rol heeft gespeeld. De Academy is het opleidingsinitiatief van de organisatie.