banner

Stichting Zwarte vrouwen voor Technologie brengt zwarte vrouwen samen en biedt een ICT-carrièreprogramma

Als het gaat om zwarte vrouwen en technologie, dan is het gat dat te overbruggen is, nog groter dan vrouwen en technologie. Daarom brengt de stichting Zwarte vrouwen voor Technologie deze vrouwen samen en biedt een ICT-carrièreprogramma. “Je moet erbij zijn om invloed te kunnen uitoefenen, dat is een belangrijke boodschap die we willen overbrengen.”

Marianne Dorder – Servet loopt al 17 jaren rond in de ICT-wereld met als focus digitalisering. Naarmate de jaren vorderden, werd ze zich steeds bewuster van het feit dat ze geen andere zwarte vrouwen op de werkvloer tegenkwam. Waar zijn ze en wat doen ze, vroeg ze zich af. Daarnaast zag ze dat er binnen de zwarte gemeenschap weinig aandacht was voor de kansen of de negatieve impact van technologie. En dat is jammer, vindt ze, want technologie heeft veel invloed op het leven van mensen.

Er waren dus twee persoonlijke behoeften, zegt Dorder – Servet. Met de Stichting Zwarte vrouwen voor Technologie geeft ze daar invulling aan. De stichting stimuleert, verbindt en ondersteunt zwarte vrouwen om te kiezen voor of te groeien binnen de ICT. “Je moet erbij zijn om invloed te kunnen uitoefenen, dat is een belangrijke boodschap die we willen overbrengen. We brengen daarom ook de bewustwording op gang, waarom je als zwarte vrouw niet aan de zijlijn kunt blijven staan. Dat doen we door mensen voor te lichten. We faciliteren daarvoor het gesprek in en vanuit de gemeenschap.”

Extra hard geraakt

De afgelopen jaren waren er verschillende voorbeelden hoe zwarte vrouwen extra hard geraakt kunnen worden doordat niet alle perspectieven bij de ontwikkeling van technologie worden meegenomen. Zo stapte een VU-studente naar het College van de Mens omdat de anti-spieksoftware haar niet herkende als mens door haar zwarte huidskleur. In de VS werd onlangs een zwarte vrouw onterecht gearresteerd voor een beroving en diefstal van een auto. De gezichtsherkenning identificeerde haar onterecht als de dader. Uit onderzoek van MIT – zo schrijft de Volkskrant – blijkt dat gezichtsherkenningssoftware een foutmarge heeft van bijna 35 % bij zwarte vrouwen, tegenover 0,8 % bij witte mannen. “Zeer vervelende situaties”, zegt Dorder – Servet, en als het gaat om de medische wereld zijn de gevolgen van het missende perspectief nog veel groter. “Dan kan het met leven en dood te maken hebben.”

Bovendien, zegt ze, is er momenteel nauwelijks onderzoek te vinden in Nederland die laten zien welke effecten IT-oplossingen hebben op mensen van kleur. “Op basis van de excessen weten we nu wat er gaande is, maar als onderzoeken niet worden gedaan dan zijn er ook geen resultaten die we in de Nederlandse context kunnen gebruiken.”

Bieden van rolmodellen

Voorlichting is daarom een van de doelen van de stichting, maar niet per se het voorlichten van iedereen, zegt Dorder-Servet. Onze voorlichting is openbaar en iedereen kan het lezen, horen en ervan leren, maar ze richt zich vooral op zwarte vrouwen. Het bieden van rolmodellen is een ander belangrijk doel. Sinds 2021 brengt Dorder – Servet zwarte vrouwen samen. Aan de zichtbaarheid werkt ze onder andere door evenementen. “We hebben dit jaar twee events georganiseerd waar de eerste keer 60 mensen op afkwamen en op 23 september 120 mensen op af kwamen. Het laat zien hoe groot de behoefte is.” Daarnaast biedt ze vrouwen die toegang willen tot de techsector een ict-carrièreprogramma. Inmiddels hebben 11 vrouwen vanaf oktober 2022 aan meegedaan, zijn 20 deze maand gestart en staan er nog 8 klaar om in te stromen.

Helaas blijven we als maatschappij flink achter de feiten aanlopen als het gaat om de impact van technologie, zegt Dorder – Servet. Op meerdere vlakken, denk aan wetgeving maar ook aan inclusieve oplossingen. Volgens haar moeten we ons als maatschappij bewust zijn dat sommige groepen een grotere gap hebben dan andere. “Als we willen dat de maatschappij in zijn totaliteit gaat begrijpen wat de impact is van digitalisering en voornamelijk AI, dan vergt dat tijd en geld. En het vraagt focus. Daarom richt ik me alleen op zwarte vrouwen. Generieke campagnes bereiken niet alle doelgroepen. Ik focus me op zwarte vrouwen en daarom bereik ik ze ook.”

Dorder – Servet gelooft in de inzet van technologie. “Het heeft ons heel wat moois gebracht, maar het grijpt steeds meer in op ons leven, dus het is van belang dat we de oplossingen inclusiever maken en iedereen erbij betrekken.”