VHTO is een van de partners van deze competitie

Vanaf vandaag start de Cosmic Girls Foundation die als doel heeft meiden te inspireren carrière te maken in de ruimtevaart en in de bèta, techniek en IT. De stichting introduceert zichzelf aan het begin van de World Space Week, van de Verenigde Naties. Ook VHTO is een van de partners van de Cosmic Girls Foundation.

Weinig vrouwelijke astronauten

De missie van Cosmic Girls Foundation is ‘Launch dreams in girls, and girls into space’ waarmee de stichting zich inzet een om een platform neer te zetten om vrouwelijk astronautentalent te ondersteunen. Minder dan 12% van de astronauten is vrouw en slechts 12 landen hebben een vrouwelijke vertegenwoordiging in de ruimte gehad (data tot juni 2023). Deze cijfers benadrukken het belang van deze missie.

Cosmic Girls Foundation wil meiden over de hele wereld de kans geven op een astronautentraining van wereldklasse, bèta, techniek en IT-onderwijs en levensvaardigheden. Doel is om meiden met verschillende achtergronden kans te geven om een carrière in de ruimte na te streven.

Verschillende activiteiten

Daartoe ondersteunt de stichting de onthulling van de munt ‘Women to Space’, die vandaag bij de Koninklijke Munt wordt geslagen. Dit initiatief heeft tot doel de genderverschillen in de ruimteverkenning aan te pakken.

Ook wil de stichting de vrouwelijke astronautenpijplijn bevorderen. Daartoe start de stichting de komende maanden de “6 Girls 6 Continents Competition” voor meiden van 14 tot 19 jaar. Deelnemers krijgen toegang tot partnerprogramma’s over de hele wereld, technische training en de ontwikkeling van belangrijke levensvaardigheden. Daarna selecteren de juryleden zes finalisten (één per continent) die een uitgebreide commerciële astronautentraining krijgen, inclusief parabolische vluchten, mentale paraatheid en centrifugetraining. Eén winnaar ontvangt een suborbitale ruimtevluchtervaring. De hele reis zal worden gedocumenteerd in een documentaire.

De Dit Doe Ik Gastlessen van VHTO is een van de partnerprogramma’s waartoe de meiden toegang krijgen. Tijdens een Dit Doe Ik Gastles maakt een middelbare schoolklas in een lesuur kennis met een vrouwelijke professional die verteld over haar technische beroep. Aan de hand van verschillende vragen leren de leerlingen meer over haar beroep en op welke manier techniek kan bijdragen aan een betere wereld. Meiden kunnen hun klas opgeven voor een Dit Doe Ik Gastles. Als ze het hele programma doorlopen, maken ze op deze manier kans op de finaleplaats.

Impact

Dr. Mindy Howard, oprichter en uitvoerend directeur van Cosmic Girls, zegt hierover: “Stel je een meisje uit een favela in Rio de Janeiro voor dat het gevoel heeft dat ze geen vooruitzichten heeft in het leven. Ze doet mee aan deze wedstrijd – en wint! De impact die dit zou hebben op haar, haar familie, haar gemeenschap en haar land is een boodschap van onvergelijkbare hoop en mogelijkheden die Cosmic Girls haar en de mensen om haar heen kan bieden. We moeten meer meiden helpen in zichzelf te geloven, grote dromen te hebben, zoals naar de ruimte gaan… en hen de vaardigheden, kansen, training en netwerk te geven om deze dromen waar te maken en hoog te vliegen.”