Ing. Mirjam van Olst

'Er is zoveel behoefte aan goede mensen dat we het ons niet kunnen veroorloven om het potentieel aan vrouwelijk technisch talent niet te benutten. Daarnaast presteren diverse teams beter en de sfeer in teams met meer diversiteit is over het algemeen ook beter. Tevreden medewerkers zorgen ook voor tevreden klanten. De oplossing in het tekort aan vrouwen in de techniek zit hem mijns inziens in meer motivatie en rolmodellen voor meisjes. Dat begint al bij technisch speelgoed dat verkocht wordt als "voor jongens".

Het gaat echter ook over kleine dingen waarin moeders en andere vrouwen om hen heen het voorbeeld kunnen geven, zoals zelf kleine reparaties in huis verrichten of fluiten bij de hockey. Er is geen enkele reden waarom dat alleen door mannen gedaan kan worden. Als er meer vrouwen in de techniek komen te werken dan zullen de vooroordelen vanzelf ook minder worden. Mijn moeder was al developer bij IBM toen ik geboren werd. Zij is toen mijn broertje en ik jong waren altijd blijven werken. Er werd thuis nooit specifiek gesproken over het feit dat ze één van de weinige vrouwen was, het was heel normaal. Ik ben ervan overtuigd dat zij als rolmodel grote invloed heeft gehad op mijn keuzes. Mijn vader had een eigen bedrijf, daar komt ongetwijfeld mijn ondernemerschap vandaan.'

Mirjam van Olst heeft meer dan 20 jaar ervaring in IT Consulting. Zij werkte jaren in verschillende technische rollen. Nu is ze Global Business Applications Talent Lead voor Avanade. In die rol zorgt ze dat er genoeg talent is binnen Avanade om de vraag van de klant en dus de markt in te vullen. Mirjam heeft Technische Computerkunde gestudeerd aan de Technische Hogeschool Rijswijk.