Leading Ladies

De 'Leading Ladies' van VHTO vervullen de rol van ambassadeur om het belang van een verhoogde participatie van meisjes en vrouwen in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te ondersteunen. Allen zijn zij bèta-, technische of ICT-vrouwen met een prachtige voorbeeldfunctie. 

Anneke Burger (ICT)

Anneke Burger is CIO, Advisory Board Member bij CIONET en co-auteur van het boek 'Ronde vormen in IT'. Anneke heeft veel managementervaring opgebouwd binnen ABN-AMRO en Delta Lloyd Groep in het werkveld van marketing, programma en portfoliomanagement, facilitair en IT.

Ir. Aukje Doornbos

Aukje Doornbos, Personal Assistant to the CEO bij DSM, studeerde Chemische Technologie aan de TU Eindhoven. Op jonge leeftijd had ze al een fascinatie voor grote fabrieken. Tijdens haar studie wist ze dan ook al snel dat ze voor een grote fabriek wilde gaan werken. Aukje begon haar carrière in 2004 bij DSM, ze heeft hier in onderzoek, productie, logistiek en business management gewerkt. In 2009 werd ze verkozen tot Young Professional of the Year, een verkiezing onder professionals tot 35 jaar binnen de 50 grootste bedrijven van Nederland. In 2015 won Aukje Doornbos de Young Captain Award 2015, de prijs voor toekomstige leiders van Nederland. Aukje is jaren lang het gezicht geweest op de folders van Spiegelbeeld.

‘Je hoort een kleuter nooit zeggen dat hij of zij “manager” wil worden. Dokter, piloot, juffrouw, dat spreekt tot de verbeelding. Voor jonge meiden is het belangrijk dat ze zien en beseffen wat er mogelijk is als vrouw in deze tijd. Daarom zijn vrouwelijke rolmodellen zo belangrijk!’

Prof. dr. Vanessa Evers (ICT)

‘De hipste professor van Nederland’ noemde Opzij haar bij de uitreiking van de Opzij Talent Award 2014. Lezers van maandblad kozen Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente, tot meest inspirerende rolmodel van 2014. Vanessa studeerde Business Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde haar PhD aan de Open University in Engeland. In 2001 werd ze assistent-hoogleraar sociaal wetenschappelijke informatica aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 2007 bij de afdeling robotica aan dezelfde universiteit. Vanessa doet al jaren onderzoek naar de interactie tussen mens en machine en ontwerpt robots die in de toekomst kunnen helpen met bijvoorbeeld ziekenhuisoperaties, het verzorgen van oude mensen of het inladen van de vaatwasser. Vanessa heeft vele wetenschappelijke artikelen gepubliceerd op het gebied van interactie tussen mens en computer. Bovendien staat ze regelmatig in de spotlights met haar werk.

Vanessa Evers aan het woord

Drs. ing. Heske Groenendaal

Heske Groenendaal is directeur/eigenaar van Metaglas BV dat zij in 1999 op 30-jarige leeftijd overnam van haar vader Piet Groenendaal. Samen met haar echtgenoot Waldo Duin staat ze aan het roer van de Tielse onderneming, die transparante oplossingen in glas en metaal ontwikkelt, produceert en monteert. Heske zet zich al jaren actief in als rolmodel voor VHTO, doet jaarlijks met haar bedrijf mee aan Girlsday en is coach voor vrouwelijke ondernemers. In 2010 ontving zij met Metaglas de Prix de Femme Metaal, voorloper van de Femme Tech Awards, voor de inspanningen van het bedrijf om meer technische vrouwen aan te trekken en te behouden. Afgelopen jaar stond ze in TheNextWomen100, de lijst met de meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van 2014. Heske vervult bovendien vele nevenfuncties. Zo is zij VVD-raadslid in Tiel, Lid Raad van Commissarissen Rabobank West Betuwe en voorzitter van De Bouwsociëteit Rivierenland.

‘Vrouwen hebben de neiging zichzelf tekort te doen door bij sollicitaties en bij loopbaanstappen bescheiden te zijn over hun kennis en capaciteiten. Ik heb geleerd dat als je er echt voor gaat en zakelijk benoemt wat je waard bent je gesprekspartners je veel serieuzer beoordelen en je de baan (of de loopbaanstap of de opdracht) gunnen.’

Prof. dr. Lynda Hardman (ICT)

Lynda Hardman studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Glasgow, Schotland. Na haar studie deed ze voor universiteiten en bedrijven onderzoek naar de mogelijkheden van ‘hypertext’ en naar mens-computer interactie. Begin 1992 begon ze als ICT-onderzoeker voor het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Lynda is professor Multimedia Discourse Interaction aan de Universiteit van Utrecht, alsook lid van het managementteam van het CWI. Haar onderzoek focust zich op de interactie tussen mensen en computer. Momenteel werkt ze voor CWI samen met mensen uit de televisiewereld aan een onderzoek dat zich richt op interactieve televisie. Tijdens de elfde European Computer Science Summit op 13 oktober 2015 in Wenen werd zij verkozen tot bestuursvoorzitter van Informatics Europe. Lynda spreekt regelmatig op evenementen om een nieuwe generatie van vrouwelijk ICT-talent te inspireren en aan te moedigen.

‘The "old boys network" is often perceived by women as negative and can thus discourage them from networking. Effective networking is a valuable tool for both genders but requires both effort and practice. Come along and expand your network!’

Prof. dr. Patricia Lago (ICT)

Patricia Lago is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en hoofd van de groep Software and Services binnen de afdeling Informatica. Patricia studeerde Informatica aan de University of Pisa (Italië) en behaalde haar PhD aan de Politecnico di Torino (Italië) waar zij in 1998 assistent-hoogleraar software engineering werd. Vanaf 2003 is Patricia werkzaam aan de VU bij de afdeling Informatica waar zij onderzoek doet op het terrein van 'Software- and Service-oriented Engineering' met een speciale focus op de relatie tussen software, energie en duurzaamheid. Ze staat bekend om haar vaak baanbrekende onderzoek op het gebied van software-architectuur, software energie-efficiëntie en duurzaamheid. Haar onderzoeken zijn gepubliceerd in de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften en (inter)nationale community-omgevingen binnen haar vakgebied. Patricia Lago bekleedt aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen de Fenna Diemer-Lindeboom Leerstoel; een leerstoel van de VU voor vrouwelijk toptalent. De leerstoel is vernoemd naar de in 2004 overleden Fenna Diemer-Lindeboom, die een voorvechtster was van vrouwenbelangen aan de VU. 

Lynda Hardman en Patricia Lago aan het woord

Ir. Karianne Lindenhovius

Karianne Lindenhovius, Ingenieur van het Jaar 2014, studeerde industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft en volgde daarna vele cursussen op het gebied van ondernemerschap, de gezondheidszorg en management. Momenteel is ze werkzaam als innovatiemanager bij het mede door haar opgerichte Pontes Medical in het UMC Utrecht. Inmiddels zijn via Pontes Medical zeven producten in de gezondheidszorg geïntroduceerd, waaronder de Whistler. Dit apparaat is een wereldprimeur dat de longfunctie bij jonge kinderen makkelijk kan meten. Voordat zij bij Pontes Medical aan slag ging, werkte Karianne o.a. voor Philips als design engineer, project manager en development manager. 

'Techniek studeren is exact, creatief en nuttig. Daarom ben ik techniek gaan studeren en dat past net zo goed bij vrouwen als mannen. Gemengde teams op de werkvloer hebben bovendien betere resultaten, dus meer diversiteit in techniek! Kom op dames, kies techniek en maak het verschil.'

Jannie Minnema (ICT)

Jannie Minnema is senior Director Business Operations & Strategy EMEA voor Business Development Technologie en Systems bij Oracle. Ze werkt sinds 1995 bij het bedrijf, waar ze een groot aantal internationale leidinggevende functies vervulde. Minnema studeerde economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Business Administration aan Nijenrode University. Ze is altijd geïnteresseerd geweest in onderwijs en technologie, met name ook omdat dit vaak de 'drivers' zijn van innovatie. Na haar studies heeft zij een aantal jaren les gegeven aan de Higher Colleges of Technology in Dubai. Ze startte haar Oracle carrière bij Oracle University in San Francisco en heeft de afgelopen jaren vele verschillende aspecten van de technologie sector en haar klanten leren kennen en waarderen. Ook richtte zij een aantal jaren geleden Oracle Women Leadership (OWL) in de Benelux op, met als doel netwerken, vergroten van kennis en coachen van vrouwen binnen Oracle. Momenteel zet ze zich ook in buiten Oracle, via Platform DIT, voor meer vrouwen in de technologiesector en voor meer en up to date informatica onderwijs op (middelbare) scholen in Nederland.

Pien Oosterman (ICT)

Pien Oosterman studeerde Commerciële Economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte de afgelopen twintig jaar in diverse commerciële en inkoopfuncties. In 1998 kwam ze in dienst bij Sogeti waarbij ze in 2007 toetrad tot de directie als commercieel directeur Finance. Begin 2009 maakte ze de overstap naar ING waar ze twee jaar actief was als Head of Purchasing. Vervolgens gaf ze daar leiding aan Global Professional Services waarna ze vanaf mei 2012 de functie Head of Global Outsourcing bekleedde. Op 1 januari 2013 keerde Pien terug naar Sogeti Nederland als Chief Sales Officer (CSO). Ze is verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten.

Louise Out-van Staveren (ICT)

Louise Out-van Staveren is Client director bij IBM. Zij heeft Bedrijfskunde gestudeerd en is na een uitwisselingsstage in de USA begonnen bij IBM. Daar heeft zij vele rollen vervuld waaronder die van Marketing directeur. Louise: 'IT is een interessant vakgebied om allerlei problemen mee op te lossen. Mijn interesse gaat vooral uit naar maatschappelijke vraagstukken.'

Drs. Micaela dos Ramos

Micaela dos Ramos studeerde Chemische Technologie aan de TU Delft en Universiteit van Amsterdam. Zij is directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Daarnaast is ze lid van het dagelijks bestuur van FEANI, de koepelorganisatie van Europese beroepsorganisaties voor ingenieurs. Zij heeft een passie voor de professionele ontwikkeling van ingenieurs en is de grondlegger van de chartered engineers structuur in Nederland.

'Techniek verandert onze wereld en is zo fascinerend. Ingenieurs en technici helpen de kwaliteit van leven te verbeteren met hun onmisbare kennis en technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dat is veel te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.'

Drs. ir. Mirjam Verhoeven (ICT)

Mirjam Verhoeven is als CIO van de Volksbank verantwoordelijk voor de IT&C-dienstverlening. Specifiek de IT- en veranderprojecten bij SNS, RegioBank, ASN Bank en BLG Wonen. Mirjam studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de Universiteit van Tilburg en Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven. Ze startte haar carrière in de ICT-wereld bij Cap Gemini en werkte vervolgens als consultant bij KPMG Consulting, World Class IT. Hier leidde ze zakelijke herontwerpprogramma’s, met name binnen de sociale zekerheid en de financiële sector. Bij de Volksbank bekleedde Mirjam diverse rollen, zo was ze bij IT eindverantwoordelijk voor het projectenbedrijf en bij Marketing verantwoordelijk voor Digitale Media. Mirjam zet zich in om meer meisjes en vrouwen te interesseren voor ICT via onder meer DigiVita, een project van VHTO om meer meisjes te enthousiasmeren voor ICT.

‘Ieder bedrijf is tegenwoordig een IT-bedrijf, dus voor vrouwen met een ICT-opleiding ligt de wereld aan hun voeten.’